DISTRIBUIȚI

Gazeta Muzicanților: Bună ziua și bine te-am găsit Alex. Astăzi vom dezvălui publicului niște detalii importante despre viața ta și cea mai nouă piesă lansată, numită „Fală am, da’ nu d-amu’ ”. Pentru începutul acestui interviu, povestește-ne puțin despre viața ta și pasiunile tale!

Alex de la Oradea: Bună ziua și vă mulțumesc pentru interes! În ceea ce privește viața mea vă pot spune că mă consider un om împlinit pentru vârsta pe care o am (am trecut de puțin timp de 30), dar împlinirea vine din faptul că am o familie minunată: o soție pe care o iubesc foarte mult (și desigur că și ea mă iubește, că știți cum e, chestiile astea se simt), dar adevărata împlinire a venit când soția mi-a dăruit două minuni de fetițe, una mai drăguță că cealaltă. Casa mi-e luminată de râsetele și joaca lor și oricât de obosiți am fi, și eu și soția, ne topim de dragul lor și uităm de greutăți. Pasiuni: când am timp merg la pescuit, pentru mine e o adevărată relaxare și mai merg la sală ori cu prietenii la câte-un fotbal, că musai și puțină mișcare.

Gazeta Muzicanților: Stăpânești cântecul și chiar sunt foarte curios să aflu despre debutul tău în muzică. Ce ne poți povesti despre acest talent al tău?

Alex de la Oradea: M-am simțit atras de muzică de mic copil. Asta m-a și făcut să urmez Liceul de Arte din Oradea. Pe la vârsta de 16 ani mă chemau instrumentiștii și soliștii deja lansați să cânt impreună cu ei, la diferite evenimente. Dar pentru mine erau așa, încercări, tatonam terenul. Insă, deși la aceste evenimente eram “în culise”, în sufletul meu simțeam plăcerea ritmului și bucuria de-a cânta și asta m-a făcut să pornesc pe drumul ăsta pe picioarele mele, să formez o trupă a mea și să încerc să transmit bucuria cântecelor celor ce mă ascultă. Nu am în familie alți muzicanți; tuturor ne place muzica, distracția, voia bună, dar eu sunt singurul din familie care cântă.

Gazeta Muzicanților: Am observat pe canalul tău de YouTube că ai mai multe piese lansate! Unde vrei să ajungi cu muzica, care este țelul tău și cum pui în practică să ajungi acolo?

Alex de la Oradea: Canalul meu de YouTube este oferta mea pentru toți care mă apreciază și ocazia de a împărtăși cu ei bucuria unei melodii. Încerc să acopăr toate gusturile, am diverse linii melodice, cânt cu plăcere manele dacă mi se solicită, dar vă mărturisesc că sunt atras mai mult de folclor, folclorul autentic din zona Binșului (vă traduc: Binș este regionalismul pentru Beiuș). Prin acest canal încerc să mă fac cunoscut, cred că este o oportunitate de-a lucra la imaginea mea (care mă preocupă foarte mult) dar și o împlinire și o satisfacție că sunt la dispoziția fanilor mei și a iubitorilor de muzică.

Gazeta Muzicanților: După ce am ascultat și analizat de câteva ori piesa „Fală am, da’ nu d-amu’ ”, mi-am dat seama că a fost un proiect complex. Sunt curios unde au avut loc filmările și cu cine ai colaborat.

Alex de la Oradea: Piesa “Fală am, da’ nu d-amu” este într-adevăr un proiect complex. Filmările au avut loc în satul natal, Coșdeni, un sat minunat, dar nu pot s-o spun mai bine decât Lucian Blaga: “eu cred că veșnicia s-a născut la sat”. Fiecare dintre noi ne simțim cel mai bine acolo unde ne-am născut, acolo ne sunt rădăcinile. De aceea vă spuneam că sunt cu adevărat mulțumit când interpretez cântece din zona mea. Pentru filmări am colaborat cu dansatorii de la ansamblul Crișana, video este realizat de Dacian Malița, versuri Corina Szatmari și muzica un muzician de excepție, foarte cunoscut în Bihor și chiar în țară, Nazarius Varga (Zbiciu).

Gazeta Muzicanților: De unde te-ai inspirat pentru aceste versuri și cui este dedicată piesa?

Alex de la Oradea: Versurile sunt o parodie, am vrut să realizăm un efect comic, mersul în birt sau “după iubit” sunt doar în cântec. Am încercat să folosim cât mai multe regionalisme: tulai, muiere, maica, bolund, etc. pentru a da autenticitate. Am dorit să ne arătăm respectul și recunoștința pentru părinții care ne-au dat viață, pentru traiul la țară (bătutul coasei, cositul, cocia, vă traduc: cocie=căruță), am vrut să vedeți ce minunată e primăvara pe dealurile Coșdeniului, pe dealurile Bihorului în general. Pot spune că este dedicată familiei și consătenilor mei.

Gazeta Muzicanților: Ce ai vrut să scoți în evidență cu această piesă?

Alex de la Oradea: Am vrut să scot în evidență că cel mai important lucru în viață (după credința în Dumnezeu) este să te dedici familiei, să nu-ți uiți trecutul și satul natal, să ne respectăm strămoșii și tradițiile.

Gazeta Muzicanților: Pe scurt, ai reușit să îmbini perfect toate elementele și a rezultat aceast proiect special! Cât de greu a fost să le pui toate laolaltă și când ne putem aștepta la noi piese de la talentatul Alex de la Oradea?

Alex de la Oradea: Da, nu a fost ușor de realizat, dar când există pasiune pentru ceea ce faci, lucrurile merg de la sine. Am avut noroc de ajutor de la oameni talentați și pricepuți, cărora le mulțumesc. Sper să scot curând o altă piesă, chiar în toamnă.

Gazeta Muzicanților: Un mesaj pentru cei care te apreciază, urmăresc și au citit acest articol.

Alex de la Oradea: În primul rând le mulțumesc din suflet celor care mi-au ascultat piesa aceasta, tuturor celor care îmi urmăresc canalul de youtube, cu sau fără like-uri, le sunt recunoscător și le transmit că pentru mine mulțumirile și cuvintele de apreciere ale lor sunt o bucurie imensă, iar criticile sau sugestiile, întotdeauna constructive. Vă îmbrățișez și vă doresc toate cele bune!

-