DISTRIBUIȚI

Gazeta Muzicanților: Bună ziua și bine te-am găsit! Îmi face plăcere să te cunosc și astăzi vom sta la povești, cu scopul de a a afla cât mai multe detalii inedite despre tine și cea mai nouă învârtită a ta, intitulată “Hai mandro, Duminca”! Spune-ne pentru început cine este Tin Vasilescu și de unde provine!

Tin Vasilescu: Bună ziua! De fiecare dată îmi este greu să mă descriu, întrucât probabil că o fac cu subiectivism, însă încerc să fiu cât mai sincer de fiecare dată. Sunt din orașul Agnita, județul Sibiu, din zona etnografică a Văii Hârtibaciului, și am 21 de ani. M-am născut la Sibiu, mama având rădăcini în Alțâna, sat de pe Valea Hârtibaciului, dar și în Bistrița din partea bunicului. Din partea tatălui moștenesc, origini oltenești prin bunicul meu, acesta fiind poate și motivul pentru care apreciez și gust din fiecare zonă folclorică a țării.

Gazeta Muzicanților: Am auzit că ești solist de ceva timp. Cum și când ți-ai dat seama de acest talent special?

Tin Vasilescu: Ar fi dificil să spun exact momentul în care am început să am contact cu muzica, deoarece cânt de când eram mic, prima dată când am urcat pe scenă cred că aveam undeva în jur de 5 ani. Părinții au fost cei care au observat pentru prima dată că am această înclinație, iar apoi doamna educatoare, la grădiniță, a semnalat și ea acest lucru cu ocazia serbărilor pe care le organiza. Știu că încă de la început am cântat cu și din plăcere. Trebuie să spun că acest talent l-am moștenit de la tatăl meu, care obișnuia și el să cânte la diferite evenimente. El mă indrumă și mă sprijină chiar și acum de fiecare dată, el cântând la acordeon și orgă.

Mai târziu, am devenit membru al Ansamblului ”Cununa” din Agnita undeva în clasa a II-a, sub îndrumarea domnului profesor coregraf Ioan Sârbu și a profesorilor Doina Părău, Florin Părău sau Nicolae Vâștea. În tot acest timp am avut parte de multe amintiri și specatole frumoase, pe care le păstrez cu mare plăcere în minte și suflet. Am avut în această perioadă și momente în care m-am oprit din cântat și am continuat doar cu dansul popular. Acest fapt a fost datorat schimbării de voce care are loc la majoritatea băieților, timp în care nu este recomandat să cânți prea mult. Cât timp a avut loc această schimbare de voce nu eram nici eu pe deplin mulțumit de modul în care mă auzeam și am decis să mă opresc din această activitate, astfel că nu am mai urcat pe scenă pentru a cânta timp de 2 ani, timp în care însă am urcat ca dansator. La acel moment, în mintea mea legăturile cu muzica sau cu o carieră de solist vocal au dispărut, nu mă mai vedeam urcat pe scenă ca solist, însă continuam să cânt din plăcere acasă sau prietenilor când ne întâlneam.

Însă, cu mare mulțumire lui Dumnezeu am avut ocazia să întâlnesc oameni care m-au ambiționat să continui. Și trebuie să încep aici de la tatăl meu, care în toată această perioadă cunoștea mult mai bine decât mine procesul prin care trec. Apoi, la propunerea domnului porfesor Ioan Sârbu am reurcat pe scenă ca solist cu ocazia Festivalului Național ”Cânt și joc pe Hârtibaci”, unde am obținut premiul II. Din acest punct lucrurile s-au schimbat. Cu ajutorul bunilor mei prieteni Răzvan Mălâncrăvean și Alexandru Cori am început să cânt și la diferite evenimente private, iar astfel că am început să iau acest lucru în serios și să îmi îndrept energia spre muzică.

Am avut apoi ocazia de a intra și într-o formație, și îi mulțumesc lui Costel Țîrcă pentru acest lucru, iar de atunci muzica a devenit un aspect extrem de important.Poate că cei care trec prin aceeași perioadă nu ar trebui să deznădăjduiască ci să aibă răbdare până când lucrurile și vocea se așează, pentru că Dumnezeu ne-a oferit un talant ce trebuie valorificat, nu ar trebui să îngropăm acest dar, ci dimpotrivă, el trebuie înmulțit, chiar și atunci când trecem prin momente dficile.

Gazeta Muzicanților: Care este cea mai frumoasă amintire din viața ta?

Tin Vasilescu: Este extrem de greu să numesc o singură amintire frumoasă din viața personală sau muzicală. Trebuie să îi mulțumesc bunului Dumnezeu că am avut parte de multe asemenea amintiri, atât pe plan muzical, cât și pe plan personal. Cred că din fiecare zi putem extrage amintiri deosebite și dacă încercăm să trăim frumos putem obține asemenea amintiri zi de zi.

Gazeta Muzicanților: Hai să discutam și despre cel mai nou proiect lansat de tine, “Hai mandro , Duminca”. Cum a luat naștere această piesă și de unde te-ai inspirat?

Tin Vasilescu: ”Hai mândro, Duminica”, este un proiect în care am pus suflet și sunt mulțumit de ceea ce a ieșit. Îmi doream o învârtită autentică de pe Valea Hârtibaciului și am găsit-o la colegii din formație, mai precis la Costel Țîrcă, saxofonistul formației care provine alături de Paul, violonistul din formație, dintr-o familie cu patru generații de suflători, care păstrează autenticitatea și unicitatea învârtitei de pe Valea Hârtibaciului.

Odată găsită linia melodică mai era nevoie de versuri, care au venit pe nepregătite aș putea spune. Ca să detaliez, într-o Duminică, stăteam în camera mea și am zis ”Doamne, aș vrea să scriu ceva!” și după am avut inspirația de a scrie câteva versuri, de aici și denumirea de ”Hai mândro, Duminica”. Trebuie să spun că sunt recunoscător că am lucrat cu profesioniști, învârtita a fost înregistrată la Studio Galass, iar videoclipul a fost realizat de către Alin Muntean.

Gazeta Muzicanților: Cui este dedicată piesa și cine crezi că se regăsește în aceste versuri?

Tin Vasilescu: Versurile au fost scrise duminica, de unde și titlul și mai mult decât atât, mă impresionau poveștile bunicii prin care îmi povestea cum se întâlneau duminica la joc în sat, și tot imaginându-mi frumuseștea acelor vremuri, am încercat să le expun în versurile melodiei. Fiecare strofă exprimă ceva, astfel, am dorit să arăt frumusețea îmbinării pașilor învârtitei cu dragostea față de persoana iubită, dar și originea divină a sentimentului de dragoste și bucuria finalității unei astfel de iubiri prin înveșnicirea ei în taina căsătoriei.

N-aș putea spune că dedic această melodie unei persoane, aș dori să fie adresată tuturor celor care iubesc frumos, curat și adevărat. Este o melodie care are în ea sentimente sincere de dragoste, care sunt îmbinate cu frumusețea învârtitei și bineînțeles cu mulțumirea către Dumnezeu care ne oferă dragostea și ne face să îi putem iubi mai mult pe cei din jur și mai ales pe persoana iubită, fie că este cazul unei iubite sau al unei soții.

Gazeta Muzicanților: Am rămas foarte surprins și de videoclipul proiectului! Se vede că nu doar versurile, cât și locația a fost aleasă cu grijă. Povestește-ne despre acest videoclip.

Tin Vasilescu: Videoclipul a fost foarte atent conceput și trebuie să mulțumesc pentru acest lucru tuturor celor care au participat, dar mai ales lui Alin Muntean, care a gândit scenariul. Am ales să filmăm în Muzeul Astra din Sibiu, un loc în care se poate observa unicitatea, frumuseșea folclorului și al civilizației românești autentice pe care îl recomand spre a fi vizitat tuturor celor care doresc să petreacă câteva ore într-un mediu cât mai apropiat de atmosfera satului românesc de altădată. De asemenea, trebuie să mulțumesc Părintelui Protopop Naicu Mihai și a Părintelui Țânț Florin pentru permisiunea de a filma în Biserica Sfântul Nicolae din Agnita, unde a fost filmată acea scenă prin care se dorește să se arate importanța tainei Cununiei în viața unui cuplu de tineri.

M-am bucurat enorm că am putut adăuga acest aspect într-o melodie de folclor. Trebuie să mulțumesc și dansatorilor din Ansamblul Cununa din Agnita care și-au sacrificat ore bune pentru a contribui la realizarea videoclipului. Am dorit ca videoclipul să iasă cât mai natural, și să cuprindă esența versurilor, respectiv iubirea sinceră și adevărată dintre doi tineri, frumusețea învârtitei și bucuria jocului satului. Fiecare scenă a fost trasă de mai multe ori până am obținut cel mai bun rezultat, cred că am filmat în jur de 8 ore.

Gazeta Muzicanților: Cu siguranță ai planuri mari pentru viitor. Ce ne mai pregătești anul acesta și unde te vezi peste 5 ani?

Tin Vasilescu: Nu obișnuiesc să-mi fac planuri de lungă durată, iau lucrurile în parte și mă rog lui Dumnezeu să mă ajute să iau deciziile și alegerile bune, de aceea îmi este dificil să spun unde mă văd peste 5 ani. Îmi doresc să devin o persoană mai bună, asta pot spune, dar alte planuri nu pot să zic că mi-am făcut. Anul acesta așteptăm să vedem ce se mai întâmplă cu prevederile referitoare la contextul actual, iar dacă ajută Dumnezeu, mi-aș dori să mai realizez cel puțin un videoclip.

Gazeta Muzicanților: Ești susținut și apreciat de foarte mulți oameni. Ai un mesaj pentru ei?

Tin Vasilescu: Mărturisesc că de fiecare dată rămân impresionat de ficeare mesaj venit din partea oamenilor. De multe ori consider că îmi oferă o atenție sau cuvinte mult prea mari pentru mine, nu cred că merit toate cuvintele frumoase pe care le primesc, însă vreau să le transmit că încerc de fiecare dată să citesc fiecare mesaj și să și răspund în măsura în care pot la toate acestea. Aș minți să spun că nu mă împing de la spate, fiecare mesaj mă ajută și mă împinge să fac mai mult pentru a aduce un gram de bucurie în sufeltele lor. Le doresc tuturor tot ce e mai bun și bunul Dumnezeu să le ofere multă sănătate.

-