DISTRIBUIȚI

Gazeta Muzicanților: Bună ziua, îmi pare bine să te cunosc Vlad! Mă bucură faptul că astăzi, putem sta la povești pentru a oferii detalii inedite despre tine și proiectele tale muzicale, tuturor cititorilor nostrii, dar și urmăritorilor tăi! Pentru început, povestește-ne cine este talentatul solist de muzică populară Vlad Lință și în ce zonă a copilărit!


Vlad Lință: Lință-Vlad-Mihai este un pui de moț de pe Valea Crisului Alb.
Am 15 ani și sunt din comuna Vata de Jos, județul Hunedoara, mai exact din satul Brotuna. Aici mi-am petrecut copilăria alături de fratele meu mai mic, de părinți și bunici.
Spun cu mândrie că sunt elev la cel mai prestigios colegiu militar din țară: Colegiul Național Militar “Mihai Viteazul” din Alba Iulia, în clasa a IX-a.


Iubesc deopotrivă portul popular, cât și uniforma militară, așa cum muzica este dependentă atât de tradiție, cât și de istorie.
Sunt absolvent al Școlii Populare de Arte-Deva, secția canto-muzică populară la clasa doamnei profesor Maria Simion, dar continui să studiez muzica alături de Părintele Valentin Crainic.


Gazeta Muzicanților: Ești talentat și simți muzica! Spune-ne ce rol are aceasta pentru tine și cum ți-ai dat seama de acest talent?


Vlad Lință: Muzica este foarte importantă pentru mine, fiind mai mult decât o pasiune! Este un mod de viață! Prin muzică, îmi exprim cel mai bine sentimentele.
Când urc pe scenă, simt o mare bucurie. Aplauzele publicului îmi dau curaj să merg mai departe pe acest drum, de fapt, aplauzele sunt răsplata pe care cred că o asteaptă toți artiștii.
Este minunat să simți că poți să aduci puțină bucurie în sufletele oamenilor.

Iubesc muzica!


Cât despre talentul meu, pot spune că acesta a fost descoperit de către doamna mea învățătoare Dorina Riscuta.
Sub îndrumarea dumneaei, am început să cânt și de atunci am participat la diferite concursuri la care am obținut premii frumoase. Aș aminti doar câteva:
-Concursul de Pricesne „Plâng cu Hristos, mă bucur cu Hristos”- Preniul I, eveniment organizat de Inspectoratul Școlar Neamț împreună cu Arhiepiscopia Romanului și Bacăului,

Festivalul Internațional „Hermannstadtfest” din Sibiu- Marele Trofeu la muzică populară în 2019,

Festivalul „Lira cu briliante, 2019” – Trofeu,

Festivalul „Crinul de Piatră” din Parâng- Trofeu,

Festivalul „Fii star în țara ta” din Vulcan- Trofeul junior al Festivalului,

Festivalul “Florile Galdei” de la Galda de Jos, județul Alba, 30 septembrie 2018, – Premiul I,

Festivalul- Concurs Național de Folclor ” Rapsodia Munților” la Petrilă, 14 octombrie 2018 – Premiul I,

Festivaul-concurs ” BIG BEN FEST” de la Londra, 27 octombrie 2018,- Premiul I la muzică patriotică, premiul II la muzică populară.

De asemenea, am cântat la foarte multe spectacole și evenimente organizate, atât de primării cât și de Centrul de Cultură și Artă a județului Hunedoara. Am cântat la Deva, Sântuhalm, Poieniţa Voinii, Ţebea, Târnava de Criş, Cluj-Napoca, Alba-Iulia, comuna Avram-Iancu din judeţul Alba, în Mureş – la Festivalul cântecului popular patriotic la Oarba și Iernut, dar cred că cel mai important eveniment la care am participat a fost un concert în memoria regelui Mihai, organizat de primăria capitalei, la București, unde am cântat alături de marele naist Nicolae Voiculeț şi de formaţia acestuia. În anul centenarului 2018, de 1 decembrie am cântat la Alba-Iulia.

Gazeta Muzicanților: Care este cel mai important lucru pe care l-ai învățat până acum despre muzică?


Vlad Lință: Cel mai important lucru pe care l-am învățat despre muzică este că ea transmite sentimente și stări! Este un mijloc puternic de expresie, prin ea se transmit toate sentimentele de la veselie la tristețe.
Muzica ne face mai buni, mai frumoși și ne ajută să ne echilibrăm starea emoțională.
Cred că viața fară muzică nu poate exista, ea este unul din cele mai importante elemente din viața noastră prin capacitatea ei de a induce omului diferite sentimente și emoții.

Gazeta Muzicanților: Ai mai multe proiecte lansate, dar mi-a atras atenție cântecul intitulat “Niciodată n-am să uit”. Cum a luat naștere acest proiect și care este mesajul.


Vlad Lință: Această piesa a fost lansată vara trecută, imediat după ce am fost admis la Colegiul Național Militar “Mihai Viteazul” din Alba Iulia.
Versurile nu au fost întâmplător alese, ci ele exprimă trăirile mele din acel moment. Având în vedere că urma să plec din satul meu natal, de lângă familia mea, această piesă este practic un legământ cu mine însămi de a nu uita de cei care m-au crescut și de locurile unde am copilărit, locuri atât de dragi sufletului meu. Prin această piesa îmi exprim dragostea și recunoștința față de satul și părinții mei.

Videoclipul melodiei „Niciodată n-am să uit”, a fost filmat în satul meu natal “Brotuna”, dar și la Muzel Satului din Ribița. În videoclip apar părinții mei și fratele meu Victor.
Mulțumirile pentru text i se cuvin doamnei Popa Maria, pentru linia melodică, domnului Alexandru Borca, pentru orchestrație, domnului Gheorghe Cîlțea, studio Ovimuzik-studio, iar pentru filmări la ATO Studio, adevărați profesioniști.

Gazeta Muzicanților: Cele mai noi lansări ale tale sunt câteva pricesne “Veniți creștini la rugăciune”, “Drumul Crucii”, “Nu-i singur Iuda vinovat” și multe altele! Spune-ne ce rol au pricesnele pentru tine și de unde te inspiri pentru acestea?


Vlad Lință: Da, recent am lansat un album de pricesne, intitulat: „Veniți creștini la rugăciune!”. În acest album am adunat 12 pricesne dragi sufletului meu, iar 3 dintre ele sunt scrise de doamna profesor Maria Simion: Iubirea, Fericiri și Priceasna de mulțumire care este de fapt inspirată chiar din viața doamnei profesor.


Consider că talentul meu, este un dar de la Dumnezeu, deoarece nici mama nici tata, nu cântă și cred cu tărie că Dumnezeu mi-a dat mie glas să îmi cânt rugăciunea! Dragostea mea față de cântul creștin vine și din familie, probabil s-a născut odată cu mine, căci noi copiii nu ne naștem doar pentru o viață terestră, ci să putem deveni, prin Botez, fii ai lui Dumnezeu.


Îmi doresc ca aceste pricesne să vă întărească credința, să vă dea nădejde, putere de rugăciune, iar în sufletele dumneavoastră să vă aducă liniște, dragoste și bucurie cerească.


Gazeta Muzicanților: Am observat că porți des costum popular în proiectele tale, ce importanță are acesta pentru tine?


Vlad Lință: Da, port un costum moțesc, specific zonei pe care o reprezint, Țara Zarandului.
Eu cred că portul popular, alături de tradițiile și obiceiurile poporului român sunt comorile noastre inestimabile, care fac acest popor unic și nemuritor.Portul popular este una dintre cele mai importante forme de cultură a unui popor, consider că are aproape aceeași valoare simbolică ca și drapelul.
Pentru mine, costumul popular este și o dovadă a respectului meu pentru țară!
Iubesc portul popular, iubesc neamul românesc!


Gazeta Muzicanților: Ești tânăr, talentat și te așteaptă un viitor de succes! Cum te vezi peste 5 ani și ce surprize ne mai pregătești pentru viitor?


Vlad Lință: Sper din suflet ca peste 5 ani să fiu student la o Academie Militară, deoarece visul meu este să urmez o cariera militară.
Această carieră înseamnă mai mult decât un loc de muncă. A fi militar este un mod de viață în serviciul națiunii, un mod de viață în spiritul disciplinei, riguros și hotărât.
Evident îmi doresc să continui și cu cariera artistică și nu de puține ori sunt întrebat dacă voi reuși să îmbin cariera militară cu cea artistică?
Eu consider că deși sunt domenii total diferite există o strânsă legătură intre cele două, istoria și tradiția neamului cred că se împletesc frumos.
Din dragoste pentru neam și țară, din respectul pe care îl port armatei române, s-a născut dorința mea de a urma o carieră militară.


Gazeta Muzicanților: Cu siguranță, pe acest drum, ai fost îndrumat și susținut de oameni importanți din viața ta. Ai un mesaj pentru ei?

Vlad Lință: Da, așa este!
Mă consider un copil binecuvântat de Dumnezeu, deoarece nu mi-a dat doar talentul, ci mi-a scos în cale niște oameni minunați care m-au îndrumat și promovat, profesori extraordinari care au contribuit la evoluția mea, dar mi-a dat și niște părinți buni, care m-au susținut și mă susțin în continuare. Fără sprijinul lor nu aș fi ajuns până aici. Aș dori să o menționez pe doamna mea învățătoare Dorina Riscuta care mi-a descoperit talentul, pe doamna profesor Maria Simion la clasa căreia am urmat cursurile Școlii Populare de Arte, pe Părintele Valentin Crainic, pe doamna profesor Mioara Voicu.
Nu știu dacă voi fi vreodată în stare să îi răsplătesc pentru tot ceea ce au făcut pentru mine, dar îi asigur de tot respectul și toată prețuirea mea!
Nu îi voi uita niciodată ci îi voi păstra mereu în sufletul meu și în rugăciunile mele!

-