DISTRIBUIȚI

Gazeta Muzicanților: Bună ziua și bine te-am găsit dragă Petruța! Să ști că ne face o mare plăcere să te avem invitată astăzi la interviul pe care ni-l oferi nouă, dar și publicului curios să te cunoască. Vom discuta atât despre viața ta, cât și despre proiectele tale muzicale și cu siguranță vom afla o grămadă de informații noi despre tine. Spune-ne cine este talentata solistă de muzică populară Petruța Creța Vînca?


Petruța Creța Vînca: Vă salut cu drag oameni faini!
Sunt deosebit de încântată pentru că am ocazia să împărtășesc cu voi, pe scurt, viața mea artistică, dar și personală!

Pentru prima oară am văzut lumina zilei în anul 1994 într-o călduroasă zi de vară, în luna iunie și am adus lacrimi de fericire pe chipul părinților, bunicilor și al fratelui meu mai mare.
M-am născut și am crescut în comuna Monor, județul Bistrița-Năsăud, pe valea Luțului, într-o familie talentată, cu frică de Dumnezeu și cu aleasă prețuire pentru folclor și spun asta pentru că am avut ca și exemplu pe ai mei părinți de la care am învățat primii pași ai dansului popular la vârsta de 6 ani, ei fiind dansatori ai ansamblului de la noi din sat, Ansamblul Folcloric BALTAGUL din Monor, la care și astăzi sunt dansatoare dar și solistă, coregraf fiind chiar fratele meu, Bogdan Creța. Cu ei am urcat pentru prima oară pe o scenă, parcă acum îmi amintesc primele emoții ale întâlnirii cu publicul.
Sunt o persoană ambițioasă, uneori încăpățânată dar mereu optimistă, sensibilă dar mereu cu zâmbetul pe buze, poate de aceea reușesc să mă fac plăcută, pentru că îmi place să comunic cu cei din jurul meu.

Gazeta Muzicanților: Ai un talent deosebit de a cânta! Când ți-ai dat seama că muzica este drumul tău? Există un artist care ți-a influențat stilul?

Petruța Creța Vînca: La fel ca toți copiii, am început să cânt încă de la grădiniță, deși eram foarte emotivă. Încet, încet am învins emoțiile atunci când am cântat pentru prima oară alături de tatăl meu, cântăreț bisericesc (diac) pe atunci, în fața mai multor oameni, în strană la biserică. Am fost mereu încurajată și lăudată de oameni că am o voce frumoasă și că ar fi păcat să nu pornesc pe calea cântecului popular. Zis și făcut, am prins drag de cântec, având ca și exemplu de la noi din sat pe doamna cântecului românesc, Anuca Drăgan Duval, de la care am avut permisiunea de a prelua câteva cântece deosebite, printre care se numără și melodia “Pe la noi, pe la Monor” la care am reușit să filmez un videoclip superb.


Gazeta Muzicanților: Știu că ai o relație specială cu publicul tău. Există vreo întâmplare cu acesta care să te fi marcat?


Petruța Creța Vînca: Cred că orice artist are un loc sub soare de aceea are publicul lui care îl susține, îl încurajează și îi apreciază toată munca depusă, de aceea ne dorim să îi ținem lângă sufletul nostru, aducându-le mereu noutăți muzicale. Pe lângă ceea ce cânți, trebuie să te faci remarcat într-un fel sau altul, printr-un stil anume, și când zic stil mă refer la ținuta scenică și modul în care alegi să te prezinți în fața oamenilor.


Am observat că publicul privește cu alți ochi un artist atunci când apare în costum popular în fața lor și cântă. Pentru mine, costumul popular din cap până în picioare este sfânt, iar modul în care m-am făcut remarcată a fost acesta, dar și culoarea părului meu care este roșu, citez unii oameni care probabil nu îmi rețin numele dar îmi rețin înfățișarea: “Cântăreața cu părul roșu”.


Gazeta Muzicanților: De curând ai lansat cea mai nouă și frumoasă Priceasnă, intitulată “Naintea Ta Iisus iubit”! Povestește-ne cum a luat naștere acest proiect și ce însemnătate au pricesnele pentru tine.


Petruța Creța Vînca: Așa cum am menționat în rândurile de mai sus, prima oară am cântat în fața oamenilor în biserică, alături de tatăl meu care îmi amintesc că avea și încă mai are un caiet scris, plin de pricesne și colinde pe care le-am învățat de mică. Această priceasnă, “Naintea Ta Iisus iubit” am învățat-o printre primele și mi-a rămas amprentată în sufletul meu, de aceea am și vrut să o înregistrez acum, în postul Sfintelor Paște, și am reușit cu ajutorul lui Dumnezeu să realizez și un videoclip frumos. Pricesnele sunt defapt rugăciuni cântate, iar atunci când cânt pricesne, știu că îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru tot ceea ce mi-a rânduit.


Gazeta Muzicanților: Mi-a atras atenția cântecul “Am și eu boboc de floare”, care este un proiect foarte special și cu siguranță de suflet pentru tine! Am observat în descriere, că versurile sunt scrise de tine! Spune-ne mai multe despre detalii despre acest cântec.


Petruța Creța Vînca: Așa este! Cântecul “Am și eu boboc de floare” s-a născut odată cu venirea pe lume a primului nostru băiețel, Paul, acum 5 ani. Inspirația a venit pe moment, nu am avut nevoie de prea mult timp pentru a-mi scrie versurile, parcă veneau nici nu știu de unde. Într-adevăr abia după venirea pe lume a unui copil simți cu adevărat versurile pe care le-am scris cu atât de multă dragoste și emoție! De curând a venit pe lume cel de-al doilea băiețel, Vlad, iar acum are mama doi feciori frumoși care sper eu să mă moștenească atât pe mine cât și pe tatăl lor!


Așa cum spun și versurile cântecului “Din dragostea noastră mare/S-a născut boboc de floare”. Muzica ne-a unit pe mine și pe soțul meu Andrei Vînca, atunci când ne-am întâlnit la un eveniment, el DJ, eu solistă, și tot muzica ne face să realizăm împreună proiecte frumoase. Pentru prima oară el a îmbrăcat costumul popular în acest videoclip, tocmai pentru a transmite și mai multă emoție: mama, tata și copilul! Am trăit cea mai mare încărcătură emoțională alături de ei în videoclip. Îi mulțumesc din suflet pentru că este mereu alături de mine și mă susține în tot ceea ce fac!

Gazeta Muzicanților: Am observat că videoclipurile pieselor sunt foarte bine puse la punct! Sunt pline de culoare cu peisaje nemaivăzute și chiar cu oameni frumoși! Cum îți alegi locațiile, ce înseamnă natura pentru tine și cu cine colaborezi?


Petruța Creța Vînca: Sunt perfecționistă de felul meu! Îmi place ca și ultimul fir de păr să fie așezat la locul lui, de aceea mă gândesc ca tema cântecului să se potrivească cu decorul. Este frumos ca teoria să fie pusă în practică, adică fiecare vers să fie pus într-o scenă adecvată. Înainte de fiecare videoclip cer părerea și sfatul celui care mi le realizează, bunul nostru prieten Paul (ATIKA FOTO). Cu ajutorul lui am reușit să realizez fiecare videoclip exact așa cum mi-am dorit!


Gazeta Muzicanților: Care sunt proiectele la care mai lucrezi și ce-ți propui pe viitor?


Petruța Creța Vînca: O să-ți răspund începând cu o glumă. Noroc cu pandemia, pentru că am avut mai mult timp liber și am reușit să îmi adun gândurile și să-mi aștern pe hârtie versuri frumoase, pe care urmează să le imprim, iar într-un scurt timp, sper eu anul acesta să îmi lansez primul meu album de muzică populară!
Proiecte frumoase urmează să realizez și alături de formația mea, pentru că am reușit să aduc lângă mine pe cei mai frumoși și talentați băieți, cu care mă mândresc!


Printre cele mai importante realizări se numără și studioul nostru de înregistrat “VNK SOUND”. Ideea fiind a soțului meu, am fost foarte încântată atunci când mi-a propus înființarea acestuia. Este importat că atunci când porneșți pe un drum cu omul de lângă tine, să ai aceleași idei și să fi pe aceeași lungime de undă. Eu sunt mai mult decât norocoasă să îl am alături, atât în viața personală cât și în cea profesională!

Gazeta Muzicanților: Ai un mesaj pentru publicul care îți ascultă muzica și te apreciază?

Petruța Creța Vînca: Cum aș putea să le mulțumesc dacă nu prin versuri :
“Lume dragă, o să-ți cânt o viață-ntreagă
Nu cânt numai cu gura, cânt din toată inima”!

Gândul îmi este la voi, la cei care mă iubiți ca și artist și abia aștept să vă adun în jurul meu încă de la prima notă muzicală.
Vă mulțumesc, vă respect și vă iubesc!
Cu drag și dor, Petruța Creța Vînca.

-