DISTRIBUIȚI

Gazeta Muzicanților: Bună ziua și îmi face plăcere să te cunosc dragă Andreea Petruț! Astăzi avem ocazia să stăm la povești, cu scopul de a prezenta publicului, cât mai multe detalii noi atât despre viața ta, cât și despre frumoasele tale proiecte muzicale. Pentru începutul acestui interviu, spune-ne câte ceva despre zona natală, zonele unde ai copilărit și cum te-ai descrie în cel mai sincer mod posibil ca persoană!

Andreea Petruț: Bună ziua! Bine v-am găsit oameni faini ! Vă mulțumesc din suflet pentru primirea în casele dumneavoastră și pentru minunata colaborare.
Mă numesc Andreea Gabriela Petruț, m-am născut într-o zi de toamnă, la data de 22 Octombrie 1996, în comuna Lunca Bradului, județul Mureș. Aici mi-am cunoscut minunata familie, tata Gavril și mama Rusalina, oameni deosebiți și cu frică de Dumnezeu, purtându-mă pe brațe și ocrotindu-mă pentru a avea o viață liniștită, lipsită de griji.

Am crescut și copilărit în comuna Lunca Bradului aflată la poalele Munților Călimani, o frumusețe aparte unde brazii falnici se oglindesc în sclipirea apei din Râul Mureș, dar și la bunicii din partea tatălui din satul Dumbrava, județul Mureș, locuri cu o frumusețe aparte unde fiecare pas transmite sentimente și trăiri ce îți învăluie sufletul în dragoste și bucurie. Cadrul pitoresc din căsuța bunicilor îmbrăcată mereu în straie de sărbătoare, aduce spre amintirea vacanțelor de vară petrecute la bunici și de pâinea aburindă proaspăt scoasă din cuptor.
Mă consider o persoană ambițioasă, sensibilă, copilăroasă și creativă. Dar când vine vorba de încăpățânare, uneori ajung mai greu la o decizie. Mă simt norocoasă pentru toate binefacerile primite de la Dumnezeu.

Gazeta Muzicanților: Cântecul este o ramură importantă din viața ta! Este un talent moștenit, este un dar?

Andreea Petruț: Dragostea de cântec și joc am moștenit-o încă din moși – strămoși, de la străbunicul Gavril care își petrecea verile la munte cu turma de oi și care își cânta dorul atât la fluier cât și la frunză. Pentru o amintire deosebită, am hotărât împreună cu familia mea să păstrăm cu sfințenie obiectele, tradițiile și obiceiurile populare, înființând muzeul ”Ciobotă – Petruț”, loc minunat și plin de poveste. Din dragoste pentru tradiție și folclor românesc, am inițiat grupul ”La poale de Călimani”, ce are la bază promovarea și valorificarea tinerelor talente dar și păstrarea obiceiurilor tradiționale românești. În cadrul Asociației ”La poale de Călimani” desfășor diferite evenimente culturale și educative, cum ar fi: ”Lada de Zestre”, tabere de pictură, întâlniri literare.

Încă din copilărie am îndrăgit folclorul și tradițiile populare românești, de atunci activând timp de 12 ani într-un ansamblu renumit de dansuri populare, ”Cununa Călimanilor” din comuna Deda, județul Mureș. Având ca îndrumător pe maestrul coregraf Vasile Gabor și pe susținătoarea activităților culturale, doamna primar Lucreția Cadar, care mereu m-a primit cu brațele deschise în această frumoasă comună.
La vârsta de 16 ani, am ales să pășesc pe drumul cântecului popular românesc, activând în grupul ”Flori Toplițene”, sub coordonarea îndrăgitei soliste Livia Harpa. Cântecul îmi este oaza de liniște și de regăsire sufletească, astfel am ales să urmez cursurile Școlii Populare de Artă din Târgu Mureș, secția canto popular, sub atenta îndrumare a distinsei profesoare și interpretă a cântecului popular românesc Dorina Oprea. Formându-mi repertoriul cu 14 piese personale.


Din anul 2017 sunt Profesor pentru învățământ preșcolar, iar acest pas important din cariera mea de dascăl, m-a ajutat să-mi descopăr noi pasiuni. Sunt o persoană creativă și încerc pe cât posibil să fac câte puțin din toate. În timpul meu de respiro, pictez diferite momente din viața satului românesc , o multitudine de culori și personaje din poveștile pentru copii, dar și alte obiecte sau peisaje, toate făcând parte din arta naivă.

Gazeta Muzicanților: Suntem curioși să aflăm cum îți încarci bateriile în timpul liber și ce pasiuni mai ai?

Andreea Petruț: Colecționez obiecte tradiționale vechi, costume populare din diferite zone ale țării, unelte de uz casnic și gospodăresc, culegeri de folclor, pânzături, țesături și icoane.
Îmi place să scriu poezii destinate învățământului preșcolar și drept dovadă în decursul acestui an vreau să lansez o carte de povești și poezii pe tema frumuseților din pădure.

Am scris și o monografie a comunei Lunca Bradului împreună cu mama mea Rusalina Petruț și profesor de istorie Clinceag Daniela în care am descoperit îndeaproape bogăția și splendoarea satului în care am crescut. În fiecare an redactez un ziar în care apar articole pe diferite teme despre comuna Lunca Bradului și Valea Mureșului Superior. Mai creez și texte pentru viitoarele mele proiecte muzicale și uneori mă regăsesc și pe malul Mureșului sau a pârâului Ilva la pescuit. O bună partea a timpului de recreere o folosesc pentru pregătire materialului didactic îmbinând frumosul cu dragostea pentru cei mici.

Gazeta Muzicanților: Cu siguranță la evenimentele la care participi, publicul se simte bine și dansează! Ce impact vrei să aduci în lume cu piesele tale și cu ce te diferențiezi de alți soliști?

Andreea Petruț: Cântecul popular și glasul e cel mai frumos, dar primit de la Dumnezeu. Unicitatea în grai ne face să fim diferiți și cred cu tărie că prin propria silință, pricepere și cunoaștere, visul spre o carieră muzicală de succes poate fi îndeplinit. Glasul, munca, dragostea și pasiunea pentru cântecul popular ne ajută să ajungem acolo unde ne-am propus. Fiecare artist este unic, interpretările sunt diferite, modul de exprimare a gesturilor și trăirile sunt de asemenea fără seamăn drept pentru care tind să cred că avem un loc special în inima ascultătorului.

Piesele pe care le am în repertoriu mă definesc ca și persoană, aducând în lumină, latura mai copilăroasă având piese dedicate bunicilor și părinților. Piese satirice care surprind diferite momente din viața omului în care am evidențiat latura veselă și pusă pe șotii, iar spre final, am și câteva piese mai de suflet pentru omul necăjit trecând fiecare prin câteva cumpene ale vieții.
Toate aceste proiecte muzicale vreau să ajungă la sufletul publicului, să culeg roadele muncii mele.

Gazeta Muzicanților: Ai mai multe proiecte lansate, dar aș vrea să discutăm despre piesa “Bate vântu, fain alină”! Acest proiect este special atât din postura piesei cât și a videoclipului. Se vede că fiecare element a fost cu grija ales, șlefuit și montat. Cum a luat naștere acest proiect și care a fost procesul începând de la idee și până la lansare?

Andreea Petruț: Proiectul muzical ,,Bate vântu, fain alină’’, a prins contur în anul 2015, când am decis să aduc mulțumire părinților mei și să păstrez mereu o amintire vie cu toate trăirile copilăriei. Textul acestui cântec a fost făcut de interpretul de muzică populară Mircea Simionca, iar partea de studio este creeată la TRADARTIS din Bistrița, îndrumător Labiș Florentin.
Momentele cu adevărat emoționante au fost în anul 2020 la realizarea videoclipului când totul a fost pe repede înainte.

Mă gândeam să realizez un videoclip acestei piese, dar nu am fixat o dată anume și nu am făcut regie, așa că surpriza mea a fost atunci când la insistențele doamnei profesoare de canto Dorina Oprea, mi-am sunat părinții și le-am spus să se pregătească că mâine vreau să filmez videoclipul pentru această piesă. Totul a curs de la sine, am optat pentru momente cât se poate de naturale, iar fetele din acest material au reușit fără dar și poate să redea copilăria mea din grădina părintească. De altfel părinții mei au fost extrem de emoționați fiind îmbrăcați în portul tradițional de pe Valea Mureșului Superior și amintindu-și de vremurile în care își țineau strâns la piept copila. Aduc mulțumiri doamnei profesoare pentru că a fost călăuză în realizarea acestui proiect special.

Gazeta Muzicanților: Hai să discutăm și despre piesa “Pădurar din altu sat”! Am observat rapid că porți un costum popular foarte frumos! Care este mesajul piesei, de unde te-ai inspirat pentru acesta și ce însemnătate au costumele populare pentru tine?

Andreea Petruț: Proiectul muzical ,,Pădurar din altu sat’’, a fost lansat în urmă cu 3 ani având cel mai bun impact asupra publicului. Textul a fost creat de mine având ca sursă de inspirație trăirile și viața unui pădurar din zona mea. Crescând în această zonă de munte și având în apropiere persoane din domeniu silvic, am reușit să lansez această piesă dedicată pădurarilor. Costumul pe care îl port în acest videoclip îl am de la vârsta de 7 ani, primit în dar de la mătușa Maria Hofman. Un costum care m-a reprezentat pe multe scene și cu care am debutat în muzică. Costumele populare sunt adevărate nestemate ale existenței noastre.

Gazeta Muzicanților: Care sunt planurile tale de viitor legat de muzică și cum te vezi peste 5 ani?

Andreea Petruț: Pe viitor lucrez la câteva proiecte muzicale abordând și alte zone folclorice, iar după realizarea acestora, cu ajutorul Bunului Dumnezeu, vreau să lansez primul meu album.

Sincer peste 5 ani vreau să încununez o frumoasă carieră muzicală, să fiu cunoscută de public, să pot învăța și descoperii cât mai mult din calea cântecului popular românesc.

Gazeta Muzicanților: Ești foarte talentată și perseverentă, vei ajunge cu siguranță unde îți propui. Mult succes și cu toată forța înainte! Ai un mesaj pentru cei care te apreciază și au citit acest interviu?

Andreea Petruț: Le mulțumesc celor care mă urmăresc, îmi apreciază munca și mă ascultă! Mulțumesc celor care au contribuit în formarea mea și vouă oameni faini pentru acordarea acestor minunate clipe. Vă îmbrățișez cu drag și vă aduc tot respectul și recunoștința mea. Vă aștept pe pagina mea de facebook, instagram și pe canalul meu de YouTube pentru toate noutățile. Sărbători binecuvântate! Doamne ajută!

Cu deosebită considerație

Andreea Gabriela Petruț

-