DISTRIBUIȚI

Gazeta Muzicanților: Bună ziua Mihaela și bine te-am găsit! Astăzi vom discuta despre piesa “Cand is sarbatori la moti”, dar vom oferii cititorilor, urmăritorilor și ascultătorilor, multe detalii inedite despre tine, pe care cu siguranță nu le știu și sunt curioși să le afle! Spune-ne pentru început, din ce zona provine Mihaela Toșa și cum a copilărit?


Mihaela Toșa: Bună ziua și bine v-am găsit și eu!
M-am născut la Huedin, într-o dimineața de Duminică în data de 26.06.1994 și provin din zona moților sau țara Moților.
Am crescut și copilărit la Bedeciu satul meu de suflet, comuna Mănăstireni, dar și la bunicii din partea mamei mele, în Mărcești , comuna Râșca.


Bedeciu și Mărcești sunt două localități din județul Cluj, care sunt dragi sufletului meu. Am copilărit în ambele și am adunat de-a lungul copilăriei multe amintiri, chiar și iubirea față de cântecul și costumul tradițional popular.


Gazeta Muzicanților: Știm că îți place să cânți, dar nu îți cunoaștem începuturile! Ce ne poți spune despre acestea?


Mihaela Toșa: Prima dată când am cântat cu adevărat pe scenă, în fața publicului, a fost la serbarea sfârșitului de an școlar din 2004, când terminam clasa a III-a, deoarece domnul învățător Felix Roșca, nu a vrut să îmi încheie media la muzică decât dacă cântam cântecul “Înflorit-o ruguțul” deoarece, a observat că am ureche muzicală și cânt frumos. Bineînțeles că am cântat, cu multe emoții pe atunci, dar cu dorința de nu a rămâne cu media neîncheiată. 🙂
Am mai fost îndrumată pe drumul cântecului și de alți profesori de muzică, pe care i-am avut în anii următori, dar am fost susținută de familie și Mătușa (Mărioara) care din păcate, nu mai este printre noi ☹️!


Gazeta Muzicanților: Mai ai și alte pasiuni în afară de a cânta?

Mihaela Toșa: Da! Îmi place mult să coafez, să machiez, să gătesc, să prajituresc, să călătoresc…


Gazeta Muzicanților: Ești foarte talentată și ai multe piese lansate pe YouTube! Ce ne poți spune despre piesa “Cand is sarbatori la moti”! Care este mesajul ascuns al acestui cântec și cum sunt sărbătorile la moți?


Mihaela Toșa: Mulțumesc!
Cântecul: “Când îs sărbători la Moți” a fost creat de domnul Marius Istrate, la fel și celelalte două cântece: “Din Grădina Ardealului” și “Mândrii-s ochii care-mi plac”.
Mesajul din cântecul “Când îs sărbători la Moți” este despre voie bună, despre jocul care se organiza înainte de prinderea posturilor în zilele de sărbătoare, despre faptul că moții erau și sunt puternici chiar dacă au trecut prin multe greutăți.


Ca mai demult, încercăm să păstram Tradițiile Strămoșești, să organizăm jocurile care erau organizate în trecut, să participăm cu sfințenie la slujbele Bisericești, să îmbrăcăm costumul popular cu drag…


Gazeta Muzicanților: Mi-a atras atenția videoclipul piesei “Din Grădina Ardealului”, acesta fiind plin de culoare și cu siguranță ales cu grijă! Spune-ne unde se află aceasta, cu cine ai colaborat și cum a fost aleasă?


Mihaela Toșa: Locația videoclipului: “Din Grădina Ardealului” a fost aleasă de mine chiar la Bedeciu, deoarece este satul unde am copilărit și aparține Grădinii Ardealului. Am colaborat cu Iancu Pop pentru orchestrație, la studioul Quantumsound din Cluj-Napoca, iar pentru videoclip am colaborat cu Cineart MediaBox.


Gazeta Muzicanților: Spune-ne, cât de mult te inspiri din viața personală pentru proiectele tale?


Mihaela Toșa: Proiectele mele, încerc să le fac cât mai tradiționale, cu teme autentice, cu obiceiuri păstrare, cu graiul tradițional românesc sau graiul dulce românesc, așa cum era mai demult… Bineînțeles și experiențele din viața de zi cu zi, sau din viața personală, mă ajută să creez cântece frumoase, cu versuri care să trasmită publicului, unele stări…


Gazeta Muzicanților: Anul acesta este foarte lung și cu siguranță ne pregătești și câteva proiecte noi. La ce ne putem aștepta?


Mihaela Toșa: Într-adevăr, anul acesta va fi un an cu multe noutăți frumoase sper eu! Sunt sigură că publicul așteaptă aceste noutăți din partea mea, având în vedere că în ultima vreme nu am adus nimic nou. Pentru că suntem în postul mare, am pregătit o priceasnă frumoasă dedicată acestei perioade dinaintea Învierii Domnului! Pe partea cu cântecele populare, urmează niște proiecte frumoase, care sper eu să fie pe placul urmăritorilor și ascultătorilor. Urmează să le lansez cât de curând.


Gazeta Muzicanților: Un gând celor care au citit acest interviu și celor care îți apreciază muzica!


Mihaela Toșa: Mulțumesc tuturor celor care mă urmăresc, mă apreciază și mă ascultă! Vreau să îi asigur de tot respectul meu față de ei! Vă aștept pe paginile mele de Facebook, Instagram și pe canalul meu de YouTube pentru a fi la curent cu toate noutățile. Toate cele bune, multă sănătate și Doamne ajută!

-