DISTRIBUIȚI
_____________________________________________________

Este o piesă care se află ca mesaj, undeva la granița dintre cântecul satiric și cântecul de lume din zona de nord a Gorjului

Bună ziua și bine te-am găsit și la mulți ani, dragă Niculina! Astăzi vom vorbi despre o piesă foarte apreciată de-a ta, Zice lumea că-i sparg casa. Spune-ne care este povestea piesei, de la idee până la înregistrarea în studio.

La mulți ani și vouă! Trebuie să știți că folclorul este un fenomen viu care se definește prin oralitate, anonimat, caracter colectiv și își asigură continuitatea prin variante.

“Zice lumea că-i sparg casă” este o piesă culeasă de la lăutarii din Pârăul de Pripor din Gorj, mai exact de la tanti Mărgălina căreia îi mulțumesc pentru multele cântece pe care mi le-a dat. Este o piesă care se află ca mesaj, undeva la granița dintre cântecul satiric și cântecul de lume din zona de nord a Gorjului. Eu, deși nu sunt gorjeancă, am fost dintotdeauna preocupată de culegerile de folclor din această zonă care este atât de spectaculoasă prin varietatea repertoriului ca tematică și interpretare.

Mi-am dorit ca piesă să-și păstreze din parfumul ei real și de aceea am înregistrat-o cu un taraf specific de Gorj și pentru asta trebuie să-i mulțumesc lui Aurel Blondea, unul dintre cei mai complecși violoniști ai acestei zone și colegilor de la Ansamblul Profesionist “Doina Gorjului” Dorel Toncea Chiritoiu Virgil Argint, completare cu numele lor de pe clip 😜

Înregistrările în studio au fost asigurate de Adrian Ghiocel un super profesionist.

Unde au avut loc filmările videoclipului și cu cine ai colaborat?

Pentru că piesa avea un text ușor satiric dar și cu tentă de morală ușoară (depre asta este vorba în cântecele de lume), trebuia ales un loc special în care mesajul să fie amplificat de niște trăiri pe măsură și atunci am ales Casă Memorială a lui Constantin Brâncuși! Este de notorietate felul pasional în care marele sculptor și-a trăit iubirile, lăsând la o parte principii prea rigide ca să-i mulțumească spiritul. A fost locul ideal în care puteam cânta iubirea, în toate formele ei!

Nici imaginea mea din acest videoclip nu a fost întâmplătoare! Am ales să port un costum foarte vechi, roșu, un machiaj și o coafură care să sporească odată cu mimica și gestica tot ce textul piesei avea să transmită ca mesaj.

La realizarea clipului din punct de vedere al imaginii, pot spune că sunt norocoasă pentru că am alături o echipă cu care colaborez de mulți ani și care reușește să aducă totul aproape de PERFECȚIUNE și pentru asta le mulțumesc lor: AUREL și MIHAI.

Cui i-ai dedica această piesă?

“Zice lumea că-i sparg casa” nu este o piesă pe care să o “folosești” la dedicații, ea prin mesaj, este o filosofie a acestui popor care a știut întotdeauna să își manifeste trăirile printr-un mesaj cultural impecabil și subtil.

Este o piesă care poate aduce multă veselie prin izul ușor satiric, dar și o lecție de morală.

Cât de mult te inspiri din viața de zi cu zi pentru a aduce publicului piese atât de apreciate?

E firesc să te inspiri (creatorul de cântec popular are sursă de inspirație, o spune Constantin Brăiloiu, marele folclorist), dar e foarte important să păstrezi limbajul arhaic, graiul zonei din care vi și neapărat structura muzicală specifică.

Ce planuri are marea artistă Niculina Stoican pentru acest nou an și de ce nu, pentru noul deceniu?

Planuri?! Schimb prefixul, album nou, casă nouă și extinderea pieței pentru apă Linna!
Pentru deceniu?! Vreau să fiu soacră (dar NU poamă acră 😂) vreau să fiu bunică și SĂ FIM SĂNĂTOȘI!

Un gând pentru cititori!

Vouă celor care citiți aceste rânduri nu vă doresc, ci vă provoc să fim mai buni, mai altruiști, mai umani! Și neapărat să fim SĂNĂTOȘI! Doamne ajută!

-