DISTRIBUIȚI

Gazeta Muzicanților: Bună ziua și bine te-am găsit, dragă Doriana! Astăzi avem ocazia de a oferi întregii lumi informații importante atât despre tine, cât și despre cel mai nou cântec lansat de tine: “Satule din vale”! Am o presimțire că acest sat este o amintire foarte dragă de-a ta, dar ne vom întoarce la acest subiect în curând! Să nu ne lungim prea mult, povestește-ne despre tine! Cine este talentata artistă de muzică populară Doriana Talpeș?

Doriana Talpeș: Bun găsit vă spun şi eu, bucuroasă că pot să povestesc publicului câte ceva despre mine prin intermediul vostru.

        M-am născut la împărţitul anului, fix pe 1 iulie 1988, într-o după-amiază călduroasă, la Timişoara. Am fost un copil dorit şi mult aşteptat, fiind primul şi rămânând singurul copil al părinţilor mei, Ana şi Dorinel. Dorul din nume îl moştenesc de la tata, iar numele sfintei Ana, de la mama. Aşa se face că mă numesc Doriana. Talpeş Doriana-Romina.

Mama mea este bănăţeancă de etnie bulgară din comuna Dudeştii-Vechi, judeţul Timiş, iar tatăl meu este şi el bănăţean din moşi-strămoşi din satul Percosova, tot din câmpia Banatului.

        Un strop din viața mea în detaliu, dar totuși pe scurt: am absolvit Masteratul în Contabilitate şi Sisteme Informatice de Gestiune, la zi, în cadrul Universităţii de Vest, iar 12 ani am fost elevă a liceului ”Jean-Louis Calderon” din Timişoara, absolvind profilul real, matematică-informatică bilingv-franceză.    

           Timp de mai bine de 10 ani am lucrat ca şi colaborator în Televiziunea Română Timişoara, moderator şi redactor a mai multor emisiuni, dar venirea pe lume a micuțului nostru m-a determinat să renunț pentru moment la televiziune!

          Pentru mine, anul 2012 a fost un an al deciziilor. Având cereri tot mai multe din partea celor care mă îndrăgesc, am hotărât să îmi aleg instrumentiști care și-ar dori să îmi fie alături și să formăm împreună o echipă. Începutul a fost greu, iar acum, după opt ani, sunt fericită să am lângă mine colegi talentați care au înțeles că fiecare eveniment la care noi cântăm ne poartă semnătura. Printre aceştia se află și soţul meu, Grigore Vulcănescu, tatăl băieţelului meu şi cel care mă ajută în toate: atât pe scenă, cu muzica, cât şi acasă, în creşterea lui Gabriel. Avându-l pe el alături am reuşit să-mi pun ordine în priorităţi, am învăţat să lupt mai mult pentru visele mele şi să fiu mai hotărâtă în deciziile pe care le am de luat.

Gazeta Muzicanților: Povestește-ne când și cum ți-ai dat seama că muzica este drumul tău?

Doriana Talpeș: Nu cred că mi-am dat seama decât foarte târziu, când deja lucrurile au început să capete contur şi să simt că sunt oameni care cred în talentul meu, mă susţin şi bineînţeles deja publicul mă primea cu multă căldură, cu multe aplauze.

       Am început de mică să cânt, în maşină, între scaunele părinţilor, de la Timişoara la Percosova (satul bunicilor din partea tatălui), sau de la Timişoara la Dudeştii-Vechi (satul bunicilor din partea mamei), până i-am convins că trebuie să îmi exploatez acest talent.

      

        La vârsta de 7 ani, părinţii m-au dus la Grupul Flores, la Palatul Copiilor din Timişoara. Era toamnă, într-o zi de vineri pe care mi-o voi aminti toată viaţa. Atunci l-am cunoscut pe regretatul profesor Nicolae Puşcaşu, pe vremea aceea directorul Palatului Copiilor din Timişoara. În primii ani am studiat şi pian şi chitară, dar pentru foarte scurt timp, deoarece nu aveam răbdare necesară să studiez un instrument, eu fiind pasionată să dansez în faţa oglinzii, cântând, cu spray-ul în mână pe post de microfon.

        Un an mai târziu l-am cunoscut pe Teo Catarov, de etnie bulgară, vecin la Dudeştii-Vechi cu bunicii mei şi prieten de ani de zile cu părinţii mei, omul care mi-a călăuzit paşii spre muzică şi mi-a insuflat din pasiunea lui . Având studio, el mi-a facut primele aranjamente muzicale şi primele înregistrări, iar la 10 ani am început să fac parte şi din Grupul Slavjak – ansamblul bulgăresc de cântece şi dansuri tradiţionale al Uniunii Bulgare din Banat. Teo, coordonatorul acestui ansamblu, este unul dintre oamenii de cultură pe care am avut bucuria să-l am lângă mine, cu sfaturi, cu încurajări și să devină naşul nostru de cununie şi al micuţului nostru de botez. Pentru că avem multe piese în limba bulgară pe care le cântăm împreună, cunoscute şi îndrăgite în rândul bulgarilor din Banat, nu voi renunţa niciodată să îmi cânt repertoriul, de cele mai multe ori compus de mama mea.

          Vă spun cu sufletul plin de amintiri că am avut parte de o copilărie frumoasă, cu multă muncă, 2 albume imprimate cu Grupul Flores, 2 albume cu Ansamblul Slavjak, spectacole, turnee, filmări, concursuri și multe premii atât la noi în țară, cât și internațional.

          În clasa a opta, la 13 ani, am renunţat să mai frecventez grupul Flores, din lipsă de timp, fiind un an al examenelor pentru admiterea la liceu şi din clasa a noua, la îndemnul interpretului nostru cărăşan, Florin Pistrilă, am schimbat genul muzical şi m-am înscris la Şcoala Populară de Arte din Timişoara, la clasa doamnei profesor Carmen Popovici – Dumbravă, pe care am şi absolvit-o ca solist vocal trei ani mai târziu.  Încă de la începuturi am făcut parte din Ansamblul Timişul al Casei de Cultură a Municipiului Timişoara şi de câte ori am ocazia, le mulţumesc că m-au primit în această frumoasă familie unde m-am format ca interpret de folclor.       

Gazeta Muzicanților: Care este cel mai important lucru pe care l-ai învățat până acum despre muzică?

Doriana Talpeș: Cred că am înțeles foarte târziu că muzicii trebuie să i te dedici întru totul! Cu cât pui mai mult suflet întro piesă, cu atât mai ușor ajunge la inima publicului! Deși pare totul foarte ușor, nu e deloc așa! Muzica m-a învățat să fiu pretențioasă, să muncesc mult și să am răbdare! Dacă faci muzică din tot sufletul şi nu pentru mulţumiri materiale,  trebuie să nu te laşi păcălit de laude, ci să tinzi tot mai mult spre ceea de titlul de artist îi impune unui interpret!

Gazeta Muzicanților: De curând, ai lansat o piesă foarte frumoasă, intitulată “Satule din vale”! Ce însemnătate are pentru tine acest sat din cântec și cum a luat naștere?

Doriana Talpeș: A fost prima piesă de folclor pe care mama mea mi-a scris-o când aveam 15 ani și pe care eu mi-am dorit să o aduc în fața publicului reorchestrată și reimprimată! Nu vreau ca repertoriul meu de la începuturi să se piardă și am ales câteva melodii care cred eu că vor ajunge la sufletul românilor!

        Textul a fost scris cu gândul la satul natal al tatălui meu, locul în care mi-am petrecut vacanțele! La bunicii mei am avut parte de o copilărie ca în povești și fiind singura lor nepoată, mereu mi-au oferit tot ce aveau ei mai bun! Satul e chiar în vale, așa cum spune și titlul, casele sunt tot mai puține, copiii au plecat fie la orașe, fie în alte țări, așa cum se întâmplă acum în satele românești! S-au pierdut atât de multe obiceiuri și tinerii nu se mai întorc la casele pe care bunicii lor le-au lăsat, plecând pe lumea cealaltă! De fiecare dată când merg acolo, mă cuprinde un sentiment de tristețe, dar totuși mai am speranță că lucrurile se vor schimba! Poate se vor mai întoarce totuși copiii acasă! Ţin mult la rădăcinile mele, la străbunicii mei, pe care am avut norocul să-i cunosc şi să mă înveţe lucruri pe care le voi purta cu mine toată viaţa.

Gazeta Muzicanților: Videoclipul este și el foarte frumos! Dar ce am observat foarte repede este costumul tău popular care dă o culoare aparte videoclipului și parcă ne duce în trecut, în vremuri normale! Cu cine ai colaborat pentru filmări și ce senzație te cuprinde atunci când îmbraci aceste costume?

Doriana Talpeș: Iubesc costumul popular bănățean, fie el din partea de munte a Banatului, județul Caraș-Severin, fie din Banatul de câmpie, pusta, cum zicem noi bănățenii! La TVR Timișoara am lucrat o bună perioadă de timp alături de Felicia Stoian și de la ea am învățat să iubesc atât de mult costumul autentic și să recunosc zona din care provine cusătura, să fiu atentă la cum asortez costumele și să-mi port opincile cu fală! Îmi aleg cu grijă costumele și nu port decât costume vechi, ce au cusături autentice. Acelea sunt la sufletul meu!

             Filmările au fost făcute la Percosova, în județul Timiș, sat care se regăsește în versurile piesei scrise de mama mea, alături de bunicii din partea tatălui: Iosif și Ana Talpeș. De câțiva ani buni colaborez cu regizorul Claudiu Puşcău pentru realizarea videoclipurilor și vreau să-l amintesc aici și pe dirijorul Sebastian Roșca, cel care s-a ocupat de aranjamentul orchestral și mixaje, dar nu pot să-i uit nici pe colegii instrumentiști care m-au ajutat la imprimare, cărora le mulțumesc! Mai e o persoană care joacă un rol important în aparițiile mele și are grijă de aspectul meu, Flavia Jivan, cea care îmi realizează machiajul și știe cum să-mi evidențieze trăsăturile! Ei sunt oamenii care ne-au ajutat să aducem în fața voastră acest videoclip!

Gazeta Muzicanților: Este un cântec special pentru tine și cu siguranță mulți oameni se regăsesc în aceste versuri! Cui este dedicat acest cântec?

Doriana Talpeș: “Satule din vale”e un cântec născut din dor de ce avem mai sfânt: familia și rădăcinile! Eu cred că mulți români se regăsesc în aceste versuri pentru că își iubesc satul din care au plecat și duc dorul vieții de altă dată! O viață curată și simplă în care vecinii se ajutau la munca câmpului, seara se așezau la masă trei sau chiar patru generații, rugile aveau o anumită ținută și era un eveniment prin care oamenii își făceau mereu haine noi, își aranjau casele și pregăteau cele mai alese bucate pentru oaspeții ce aveau să vină. Muzica ce cânta seara în sat, la Căminul Cultural, era aleasă cu multă grijă de tinerii satului! Mulți au rămas cu amintiri frumoase din acele vremuri și simt tot ceea ce este cuprins în versuri! Și eu sunt una dintre ei!

Gazeta Muzicanților: Cum vei petrece sărbătorile de iarnă anul acesta și ce surprize ne pregătești pentru viitorul apropiat?

Doriana Talpeș: Ca în fiecare an, sărbătorile de Crăciun le petrecem alături de familie! Îi vizităm pe bunici și cu siguranță vom ajunge și la socrii mei în Mehedinți! Măcar acum să fim alături de ei, pentru că pe parcursul anului ne dedicăm muzicii și oamenilor care ne iubesc munca! Surprizele sunt în lucru! Videoclipurile a două piese de folclor sunt în lucru, o piesă de muzică tradițională sârbească cu text românesc este deja în etapa de mixaj și o surpriză pe care mulți miri o aşteaptă, va fi lansată anul viitor! Muncim la cel de-al treilea album al meu și în acest an am dus la bun sfârșit mai multe proiecte care aşteptau să ajungă la public!

Gazeta Muzicanților: Mă bucur că am avut astăzi ocazia să stăm la povești și să prezentăm oamenilor o parte importantă din viața ta și proiectele tale! Ai un mesaj pentru cei care îți ascultă muzica și te apreciază?

Doriana Talpeș: Poate că m-am lungit cu vorba, dar pentru cei care nu mă cunosc, a fost o bună ocazie să mă prezint! Am scris cu zâmbetul pe buze acest articol şi îmi era dor să povestesc toate aceste lucruri! Am început tot mai mult să simt dragostea și aprecierea românilor pentru folclor curat și nealterat de tot ce se poartă acum, pe care eu mă ambiționez să-l duc mai departe! Nu pot decât să fiu bucuroasă că tot ce e autentic ajunge la suflet, chiar dacă e nevoie de timp şi multă răbdare.

Vă îmbrăţişez cu drag!


-