DISTRIBUIȚI

Gazeta Muzicanților: Bună ziua și bine te-am găsit dragă Ilinca! Mă bucur că astăzi, putem să le prezentăm tuturor, detalii importante și neștiute despre tine! Am văzut că ai lansat de curând cântecul “Bade n-ai s-ajungi în rai”, un cântec de petrecere care nouă, ne place foarte mult și cu siguranță și publicului! Haide să începem și să ne povestești, cine este talentata solistă de muzică populară Ilinca Stigleț?

Ilinca Stigleț: Bună ziua și bine v-am găsit! Mă simt extrem de onorată să particip la acest interviu alături de dumneavoastră, iar pe această cale țin să vă mulțumesc, atât pentru invitație, cât și pentru aprecierile la adresa noului meu cântec, “Bade n-ai s-ajungi în rai”!

Despre mine, pot spune că sunt o iubitoare de folclor, tradiții și obiceiuri atât din zona Bucovinei, cât și din celelalte zone etnofolclorice ale țării! Iubesc muzica, deoarece o consider cel mai prețios leac pentru suflet. De fel sunt o persoană foarte prietenoasă care iubește să cunoască oameni noi și să împărtășească gânduri bune cu aceștia. Tot ce fac, fac cu drag și din iubire pentru oameni.

Gazeta Muzicanților: Povestește-ne despre începuturile tale în muzică?

Ilinca Stigleț: Totul a început în liceu, unde am făcut parte din Corala de fete “Ciprian Porumbescu” a Colegiului Național “Ștefan cel Mare” din Suceava, dirijată de părintele Lucian Tablan Popescu. Mai apoi, am început să fac canto popular cu doamna Valentina Tablan Popescu, fără ajutorul căreia nu aș fi reușit să mă dezvolt în acest domeniu. Am activat ca și solist vocal în cadrul Ansamblului Cetina din Vama, coordonat de domnul director Nicolae Ciocan și domnul profesor coregraf Michaiel Piticar.

În prezent, sunt stundentă în anul 2 la Facultatea de Drept a Universității “Babeș-Bolyai” și la Academia Națională de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, unde am onoarea de a face parte din Ansamblul de Muzică Tradițională Românească “Icoane”, condus de îndrăgitul interpret Ioan Bocșa. Pe această cale doresc să le mulțumesc tuturor mentorilor mei și celor care au contribuit la croirea drumului meu în acest domeniu minunat al muzicii.

Gazeta Muzicanților: Ai un talent pe care nu mulți îl au! Cântatul este atât o pasiune cât și un mod de a-ți împărtășii gândurile! Ce vrei să le oferi oamenilor prin cântările tale?

Ilinca Stigleț: Doresc ca prin cântecele mele să eman bucurie, iubire, voie bună, de fapt ceea ce ar trebui să ne caracterizeze pe noi oamenii, iar cea mai mare bucurie a mea ar fi ca cei ce mă ascultă să se regăsească în cântecele mele! Dacă prin cântecele mele reușesc să le aduc măcar un mic zâmbet pe buze, eu mă declar mai mult decât împlinită!

Gazeta Muzicanților: Haide să povestim și despre cea mai noua piesă a ta “Bade n-ai s-ajungi în rai”! De unde a pornit acest proiect și cui este dedicat?

Ilinca Stigleț: Ideea cântecului “Bade n-ai s-ajungi în rai” a luat naștere dintr-o discuție cu bunica mea, care îmi povestea despre tinerețile ei, dar mai ales despre duminicile în care toți tinerii din sat se adunau la “joc”, unde își făceau apariția și acei feciori așa-numiți “fudulii satului”. Într-un final m-am decis să transpun povestea acelor feciori într-un cântec cu text satiric care să ajungă la sufletele tuturor celor care mă ascultă.

Gazeta Muzicanților: Locația filmărilor este un loc perfect care ne-a dus înapoi în trecut, în perioada în care oamenii purtau zilnic costume tradiționale, dansau și se iubeau! Unde au avut loc filmările cine sunt participanții și ce ne poți spune despre costumele populare?

Ilinca Stigleț: Filmările videoclipului “Bade n-ai s-ajungi în rai”, au avut loc La Saivan, o locație de-a dreptul minunată din Prisaca Dornei, județul Suceava. Având acest peisaj mirific, cred eu, am reușit să expunem ceea ce ne-am dorit noi cu adevărat, creând astfel o atmosferă arhaică.

Alături de mine, i-am avut pe dragii mei colegi de la Ansamblul Cetina din Vama, iar rolul principal a fost jucat de către prietenul meu din copilărie Cătălin Lehaci. Costumele dansatorilor sunt specifice zonei din care fac parte, mai exact zona Bucovinei și sunt păstrate cu sfințenie din moși-strămoși. De asemenea și constumul meu este moștenit de la bunica mea, fiind pentru mine cel mai prețios dar primit.

Gazeta Muzicanților: Uite că ne apropiem de sfârșitul anului 2020! Care sunt planurile tale pentru anul 2021?

Ilinca Stigleț: Pentru anul 2021 am pregătit noi proiecte muzicale care sper să ajungă la sufletele oamenilor. De la 2021, îmi doresc doar sănătate pentru a-mi putea duce până la capăt toate surprizele muzicale pe care le pregătesc.

Gazeta Muzicanților: Mi-a făcut mare placere să stăm la discuții! Cu siguranță mulți oameni vor afla o grămadă de informații noi despre o solistă tânără, talentată și cu iubire pentru folclor! Ai un mesaj pentru cei care te apreciază și au citit aceste interviu?

Ilinca Stigleț: De asemenea a fost o reală plăcere să discut cu dumneavoastră și să împărtășesc atât cu voi, cât și cu publicul, detalii despre mine și activitatea mea. Mulțumesc din suflet tuturor celor care mă apreciază și mă susțin în tot ceea ce fac, căci datorită lor am reușit să mă definesc. Mă înclin în fața tuturor și le urez să aibă parte numai de bucurii în viață, iubire din partea celor dragi și binecuvântare de la Dumnezeu.

-