DISTRIBUIȚI

Gazeta Muzicanților: Bună ziua și bine te-am găsit Ionuț! Încă nu am mai stat la poveti, dar uite că s-a ivit ocazia și pentru această discuție! De curând, ai lansat o piesă intitulată “Du-te dor pe sub răzor”. Versurile și videoclipul sunt foarte bine îmbinate și aș vrea să vorbim tot ce se poate despre acestea! Dar hai să le luăm pe rând! Vrem să aflăm cine este talentatul solist Ionuț Albert și de unde s-a inspirat pentru aceste versuri minunate?

Ionuț Albert: Bună ziua și bine v-am găsit! Sunt încântat să particip la interviul dumneavoastră! Am 26 de ani, vin din satul Solomon, județul Sălaj, în prezent locuiesc în Zalău, unde sunt profesor de vioară la Școala Populară de Arte, în cadrul Centrului de Cultură și artă al județului Sălaj.

  Contactul meu cu muzica a avut loc foarte devreme, deoarece m-am născut într-o familie talentată, ambii mei părinți fiind nativ înzestrați cu calități intonaționale și ritmice foarte bune. Mai mult decât atât, tatăl meu știe să cânte la vioară. Născându-ne cu instrumentele muzicale în casă, pasiunea pentru muzică am preluat-o foarte repede atât eu cât și fratele meu! În clasa a V-a, am fost dus de tatăl meu la Clubul copiilor din Jibou, unde am început să studiez muzica sub îndrumarea domnului profesor Victor Pintea. Ulterior am absolvit Liceul de Arta “Ioan Sima” din Zalău și Academia Națională de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca.

  Pentru că m-ați întrebat de melodia “Du-te dor pe sub răzor”, o să vă spun că este preluată din repertoriul regretatului artist sălăjean Vasile Moldovan, fiu al satului Solomon. Această piesă este reprezentativă pentru evoluția mea artistică, deoarece cu ea am participat la numeroase concursuri și festivaluri în perioada mea de debut pe plan muzical. Totodată o consider piesa copilăriei și adolescentei mele.

Gazeta Muzicanților: Videoclipul a fost filmat într-o zonă cu dealuri, păduri, dar cel mai bine este evidențiată culoarea ruginie specifica toamnei, care dă o culoare interesantă ansamblului! Spune-ne unde este acest loc minunat și de cum de ai ales aceste peisaje?

Ionuț Albert: Videoclipul este filmat într-o zonă mirifică atât pentru peisajele încântătoare cât și pentru importanța ei istorică! Mai exact, la Moigrad, foarte aproape de Castrul roman Porolissum. Dacă până și romanii au fost fascinați de frumusețea locului respectiv, construind acolo o cetate cu mare importanță strategică și militară, eu cum aș fi putut să nu aleg acest loc pentru a filma unul dintre videoclipurile mele?! 🙂

Într-adevăr, videoclipul a fost filmat la sfârșit de septembrie, deoarece mi-am dorit să fie finalizat și pregătit până de ziua mamei mele (care a fost în noiembrie) și știind cât de mult îndrăgește acest cântec, am considerat că ar fi un gest frumos din partea mea să îl postez de ziua ei. Vorbind despre toamnă, o să vă spun că pentru mine nu reprezintă debutul frigului, ci o consider anotimpul bogăției și al belșugului, al bucuriei culegerii roadelor de pe hotare, perioada cea mai însemnată din an! Dacă îmi permiteți aluzia, cred că nu întâmplător m-am născut toamna…

Gazeta Muzicanților: În videoclip, un lucru mai poate fi ușor de observant, frumoasele costume populare! Ce însemnătate au acestea pentru tine?

Ionuț Albert: Zona Sălajului se remarcă prin diversitatea costumelor populare, datorată celor patru subzone folclorice care o alcătuiesc. În videoclip, atât eu cât și protagonista, purtăm costume de pe Valea Agrijului, acestea prestându-se pentru melodia pe care o interpretez, adică o învârtită rară din zona văilor Almaș-Agrij, în măsura de 10/16, ritm specific Sălajului, cu care ne evidențiem în raport cu alte zone folclorice.

Îmbrac cu mândrie și cu cinste de fiecare dată costumele populare pe care le dețin, pentru că le consider elemente de identitate, eleganță și de originalitate ale poporului român. Realizarea producției video a fost asigurată de talentatul videograf Emanuel Pavel, cu care am o colaborare de câțiva ani de zile!“Mândruța” din videoclip se numește Tania Săbăciag și este dansatoare la Ansamblul Profesionist Meseșul din Zalău.

Gazeta Muzicanților: Ne place foarte tare piesa “Du-te dor pe sub răzor” și suntem curioși să aflam care este mesajul ascuns al piesei?

Ionuț Albert: “Du-te dor pe sub răzor”, după cum o spune și titlul, este o melodie de dragoste care se adresează oamenilor care înțeleg cuvântul “dor” și care se regăsesc în versurile ei. Ea ilustrează dorința unui tânăr cuprins de “dor” de a-și revedea iubita de peste dealuri, trimițându-i acesteia mesaje telepatice (nicidecum sms-uri) în speranța că ea îi vă răspunde în aceeași manieră și că se vor revedea curând!

Este o melodie folclorică, pentru cei care ascultă muzică folclorică. Nu este o melodie de consum care să “se vândă” bine și care să facă multe vizualizări și nici nu am sperat asta atunci când am înregistrat-o. Am făcut înregistrarea în special pentru însemnătatea melodiei pentru mine și pentru frumusețea ei.

Gazeta Muzicanților: Ai menționat mai devreme, că ești profesor de vioară! Cum a început această pasiune și ce ne poți spune despre acest instrument?

Ionuț Albert: Deși cochetez cu muzica vocală încă de mic copil, marea mea pasiune este vioara. În ciuda faptului că am început relativ târziu, la treisprezece ani studiul viorii, când cei mai mulți nu mi-au mai acordat nicio șansă de învățare al acestui instrument, consider că am avut o ambiție de fier și cu multă perseverență, pregătindu-mă atât la școală, dar în special autodidact, am ajuns la un nivel pe care probabil nu credeam că îl voi atinge! Desigur, asta cu foarte multe ore de studiu zilnic și cu multă responsabilitate. Sunt bucuros că în prezent împărtășesc din cunoștințele mele copiilor care doresc să învețe tainele viorii și să descopere acest frumos instrument!

Gazeta Muzicanților: Deși ne aflăm spre finalul anului 2020, când ne putem aștepta la o viitoare lansare?

Ionuț Albert: Săptămana viitoare voi posta o colindă compoziție proprie, cu un mesaj care îmi doresc să aducă în sufletele ascultătorilor speranță și liniște, acum în prag de sărbători, chiar dacă vremurile sunt de restriște.

Gazeta Muzicanților: Ce mesaj le transmiți celor care au ascultat piesa “Du-te dor pe sub răzor” și au citit acest interviu?

Ionuț Albert: Fiți buni unii cu alții, aveți grijă unii de alții, trăiți frumos atât cât se poate trăi frumos în aceste vremuri, rugați-vă unii pentru alții și nu vă lăsați conduși de frică și teroare. Nu vă lăsați mințiți și nu vă călcați principiile morale!

Dacă ne poziționăm de partea binelui, vom învinge inamicul nevăzut și vom trece cu bine peste această perioadă! Iar atunci, cu toții vom fi fericiți și zâmbitori și ne vom bucura în continuare de frumusețile vieții, printre care muzica ocupă un loc important! Vă mulțumesc pentru răbdare și vă doresc toate cele bune! Doamne-ajută!

-