DISTRIBUIȚI

Gazeta Muzicanților: Bună ziua și bine te-am găsit, Ghiță! Mă bucur că azi, te avem invitat și îți pot pune câteva întrebări despre tine și piesa ta “Cât curge Iza și Mara”! Dar pentru început, spune-ne cine este Ghiță Breban și de unde vine?

Ghiță Breban: Bună ziua, mulțumesc și eu pentru invitația de oferi acest interviu. Numele meu este Ghiță Breban, sunt interpret de muzică populară, din zona Maramureșului istoric. Originar din Baia Sprie, orașul cochet de la poalele munților Gutâi, am ales să promovez prin cântec și port, Maramureșul voievodal, datorită dragostei mele pentru aceste meleaguri, tradiții dar și pentru oamenii din zonă.

Am urmat cursurile Școlii Populare de Artă Liviu Borlan din Baia Mare, secția canto popular la clasa doamnei Voichița Regoș. Din anul 2016 sunt colaborator al Ansamblului Folcloric Național Transilvania, alături de care am participat la diferite spectacole, emisiuni atât în țară cât și peste hotare.

Gazeta Muzicanților: Cum a fost să cânți pentru prima dată în fața oamenilor, unde și la ce vârstă?

Ghiță Breban: Nu pot să mă laud că am urmat drumul cântecului din fragedă pruncie! Mi-ar fi plăcut asta, însă nu e târziu niciodată să faci ceea ce-ți place. La școala populară de Artă Liviu Borlan din Baia Mare în anul 2010, unde în cadrul spectacolelor școlii am cântat pentru prima dată în fața publicului cu emoții foarte mari, dar totodată o satisfacție că fac exact ceea ce îmi place!

Gazeta Muzicanților: Cât de mult te inspiri din viața de zi cu zi pentru a-ți transpune sentimentele în versuri?

Ghiță Breban: Am încercat să nu-mi transpun viața personală în textele cântecelor! Consider că numai o piesă conține versuri mai personale, dar în rest cânt despre oameni despre întâmplări din viața tuturor, despre locuri și bineînțeles satiră. Și da, mă inspir în mare parte din viața de zi cu zi. Tocmai de aceea în momentul în care mă gândesc la o anumită temă, pentru un viitor cântec o notez undeva și când îmi vine inspirația, mă apuc de compus… Dacă nu iese cum îmi place, iau o pauză și revin asupra textului și tot așa până iese ce-mi place. Se întâmplă uneori să nu am inspirație mai deloc și atunci mai apelez la persoane care mă ajută cu drag sau culegeri de folclor.

Gazeta Muzicanților: Piesa “Cât curge Iza și Mara” este foarte reușită, în timp ce o ascultam, pentru prima dată, instant picioarele mi-au început să joace! Fiind o piesă de joc și petrecere, sigur este foarte apreciată de ascultători! Cum a luat naștere această piesă și cui ai dedica-o?

Ghiță Breban: Mulțumesc, piesa “Cât curge Iza și Mara” a devenit una tare dragă mie. La un moment dat, nu aveam nicio idee pentru tema pe care s-o abordez cântecului și gandindu-mă, am zis ce ar fi să fac un cântec despre Maramureșul meu drag. Am început să scriu versuri, dar numai nu a ieșit ceea ce am vrut, am pus mâna pe telefon, am sunat-o pe doamna Maria Anuța, i-am spus exact ce vreau și am primit acest text minunat, dar și altele pe care o să le prezint în următoarele piese.

A urmat apoi linia melodică, care la fel nu știam dacă să fie o învârtită sau de sărit. Analizând puțin textul mi-am dat seama că ar fi un joc de sărit minunat, așa că am căutat prin înregistrările mele fredonate de-alungul timpului și am dat peste această melodie, care uite după ani buni și-a găsit și textul protrivit.

Mă bucură tare mult faptul că am primit numai cuvinte de laudă din partea ascultătorilor mei, ceea ce mă face să cred că am făcut ceea ce trebuie și că mi-am atins scopul cu această piesă. Ca toate cântecele mele, pe aceasta le-o dedic tuturor celor care mă ascultă și mă apreciază, dar mai ales celor care simt și trăiesc moroșenește.

Gazeta Muzicanților: Locația fiind una deosebită, cu peisaje frumoase, specific Maramuresului, ce însemnătate are locația videoclipului pentru tine și unde se află?

Ghiță Breban: Munții Gutâi sunt reprezentativi pentru Maramureș, tocmai de aceea, o să-i găsiți, amintiți, în multe dintre textele morosenești. Filmarea videoclipului am vrut să înceapă cu un peisaj din acești munți, iar mai apoi povestea se continuie în frumoasa și tradiționala locație IZ DE MARAMUREȘ, din Șurdești! Un mic ansamblu de case batrânești, restaurate și puse în valoare cu mare grijă de către propirietarii acestei locații. Mi-e tare drag de acel loc și tocmai de aceea le mulțumesc Ancăi și lui Ciprian pentru că ne-au dat voie să filmăm acolo. De fiecare dată au grijă să fie exact ceea ce ne dorim noi pentru cadrele videoclipului.

Gazeta Muzicanților: Este un videoclip deosebit și datorită culorilor costumelor populare! Ce ne poți spune despre acestea?

Ghiță Breban: Costumele din zona Maramureșului Voievodal, inspiră atâta bucurie, veselie prin culorile vii, prin truda celor care încă știu să ducă mai departe acest meșteșug. Au dat culoare videoclipului și mai ales veselie, prietenii mei dragi de la Ansamblul Folcloric Național Transilvania din Baia Mare. Maramureșeni care știu să poarte cu mândrie costumul popular, care îi dau valoare și prin modalitatea în care prezintă dansurile din fiecare zonă al cărei costum îl îmbracă. Este binecunoscut faptul că Ansamblul Folcloric Național Transilvania are în repertoriu dansuri, din toatele zonele folclorice ale României.

Gazeta Muzicanților: Fiind spre sfârșitul toamnei, spune-ne cum a trecut această toamna pentru tine și dacă, în iarnă ne putem aștepta la noi proiecte!

Ghiță Breban: Toamna, a trecut repede, dar frumos. Am reușit să aduc în fața publicului acest cântec minunat, am mai reușit o foarte mare realizare și anume primul duet alături de sora mea Cica Breban, duetul intitulat “Mândră-i horea fraților“, un cântec pe care n-i l-am dorit din tot sufletul și care a venit ca o mulțumire pentru toți cei care așteptau acest lucru.

Am avut câteva apariții și în cadrul unor emisiuni pe posturile naționale, am făcut cam tot ceea ce se putea face în limita restricțiilor cauzate de pandemia aceasta. Lucrez la multe proiecte noi, nu am să dezvălui nimic deocamdată , insă sper eu să fie primite de public cu dragul cu care și eu le pregătesc pentru ei.

Gazeta Muzicanților: Felicitări pentru acest cântec minunat, cu siguranță toți urmăritorii tăi sunt mulțumiți de rezultatul final al piesei “Cât curge Iza și Mara”! Ai un mesaj pentru toți cei care te apreciază și îți iubesc muzica?

Ghiță Breban: Mulțumesc și mai ales vă mulțumesc încă odată pentru interviul acordat, pentru tot ceea ce faceți pentru noi. Prin intermediul vostru, transmit tuturor urări de bine, sănătate și să dea Dumnezeu să ne întâlnim cât mai curând acolo unde ne place nouă cel mai mult, la veselie! Vă îmbrățisez pe toți cu cel mai mare drag, dor și aleasă prețuire.

-