DISTRIBUIȚI
_____________________________________________________

Gazeta Muzicanților: Bună ziua Gabriela și bine te-am găsit! Astăzi vom discuta și voi afla, detalii exclusive despre noua ta piesă “În căsuța dintre tei”, dar le vom oferi cititorilor, urmăritorilor și ascultătorilor, detalii despre tine, pe care cu siguranță nu le știu și sunt curioși să le afle! Spune-ne pentru început, din ce zona provine solista Gabriela Ardusătan și cum a copilărit?

Gabriela Ardusătan: Bună ziua! În primul rând, permite-ți-mi să vă mulțumesc pentru prilejul acordat de a intra, prin intermediul dumneavoastră, în inima iubitorilor de folclor.

Despre mine, vă pot spune că vin dintr-un loc binecuvântat de Dumnezeu, loc în care arta și tradiția sunt bine păstrate și la loc de cinste. Zona folclorică a Fisculașului este casa sufletului meu, dar și a cântecelor mele. Comuna Groși, localitate care este cunoscută peste mări și țări datorită sunetului taragotului, a fost inspirația mea încă de mic copil, prin tradițiile satului, obiceiurile, horile, portul popular, dar mai ales, prin statornicia credinței  în Dumnezeu. Am crescut în spiritul principiilor și valorilor umane, morale și culturale învățate de la părinți. Din familie am preluat respectul pentru muzică, spiritualitate și cultura românească.

Gazeta Muzicanților: Știm că iți place să cânți, dar nu îți cunoaștem începuturile! Ce ne poți spune despre acestea?

Gabriela Ardusătan: Cânt de când mă știu, de micuță, însă cred că adevăratul meu debut a fost atunci când am apărut pentru prima dată alături de Ansamblul Folcloric Național  „Transilvania”  la concerte și spectacole. Țin minte că prima mea apariție în colaborare cu acest prestigios ansamblu a avut loc în anul 2015, într-un  concert de pricesne premergător Învierii Domnului. Totodată, anul 2016 a venit ca o încununare a lucrurilor importante de până atunci. În acel an am reușit să cuceresc publicul și juriul festivalurilor, obținând Marele Premiu la Festivalul „Nicolae Sabău – Alină-te dor, alină” din Cicârlău și Trofeul Festivalului „Cântec mândru de pe Criș” din Oradea. Aceste premii mi-au dat încredere în mine și curajul de a merge înainte. Odată cu obținerea acestora, mi s-a deschis încă o portiță pe drumul cântecului, având prilejul de a participa la emisiunea „O dată-n viață” moderată de Iuliana Tudor.

Gazeta Muzicanților: Există un artist care te-a inspirat? De ce? 

Gabriela Ardusătan: Mărturisesc că nu am un model anume. În schimb, apreciez și îndrăgesc atât interpreți de la noi din zonă, cât și din alte zone folclorice. Toți marii noștri interpreți reprezintă un model pentru noi, tânăra generație a folclorului, de aceea, merită toată cinstea și tot respectul nostru.

Gazeta Muzicanților: Mai ai și alte pasiuni în afară de a cânta?

Gabriela Ardusătan: În paralel cu muzica, e o plăcere să fac multe alte lucruri care îmi aduc satisfacție și bună dispoziție. Sunt pasionată de gastronomie, în special ador să gătesc deserturi – torturi și prăjituri. Pot să spun că îmi place să îndulcesc rețetele bucătăriei cât și rețetele acestei vieți. De asemenea, îmi place să confecționez zgărdane, pe care să le dăruiesc mai apoi.

Gazeta Muzicanților: Revenind la noul tău cântec “În căsuța dintre tei”, în descrierea videoclipului, de pe YouTube, ai scris o mică prezentare, ai mulțumit celor care te-au ajutat, colaboratorilor… Dar suntem curioși să aflăm care este mesajul ascuns al acestui cântec, de ce este el, atât de special?

Gabriela Ardusătan: “În căsuța dintre tei” este un cântec plin de emoție și de o profundă trăire sufletească, întrucât ne aduce aminte de cea mai frumoasă perioadă a vieții, COPILĂRIA. Cred că mulți dintre dumneavoastră, când vă gândiți la copilărie, inima vă tresare, chipul vi se luminează, dar în acelși timp, sufletul vă e cuprins de nostalgie, de dorul vremurilor bune care au fost cândva.

Sufletul omului nu are vârstă, el rămâne mereu tânăr, plin de elan și vigoare, dar totodată cuprins de nostalgie și dragostea de viață. Din păcate, odată cu trecerea timpului, întoarcerea reală în timp nu mai e posibilă, doar gândul are puterea de a se întoarce în timp și a reda inimii momente și trăiri aparte. Din acest motiv, am dat naștere acestui cântec care face parte din viața oricăruia dintre noi, care, cândva, copii fiind, am alergat în brațele mamei, unde mereu am găsit liniștea. Iar dacă unii dintre noi, din păcate, astăzi nu își au părinții alături, sunt convinsă că acest cântec va reuși să le aducă părinții mai aproape măcar pentru câteva clipe, acolo în bătaia inimii și în lacrima din colțul ochilor.

Gazeta Muzicanților: Care a fost parcursul piesei de la idee, până la lansarea acestuia?

Gabriela Ardusătan: Urmăresc să ating în primul rând, coarda sensibilă a sufletului, trăind cu toată ființa mea fiecare cântec pe care îl interpretez. Prin această piesă am vrut să transpun o parte din sentimentele mele pe care le-am trăit în copilărie. Îmi e dor de acestea, de aceea am vrut să evidențiez acest sentiment prin următoarele versuri: „Doamne, ce-aș mai vrea să fie / Anii din copilărie”. Totodată,  prin acest cântec am vrut să le mulțumesc părinților pentru că m-au crescut frumos, m-au educat, și nu în ultimul rând, pentru că mă susțin în orice pas. Vă mărturisesc că în timpul filmărilor am fost foarte emoționată, știind că cele mai dragi persone din viața mea, mama și tata, erau trup și suflet alături de mine. Mulțumesc Bunului Dumnezeu, că iată, cu ajutorul unor oameni atât de dăruiți, am reușit să concentrez atâta emoție, într-un material de aproximativ 5 minute.

 Gazeta Muzicanților: Care sunt planurile tale de viitor?

Gabriela Ardusătan: Planuri de viitor sunt multe, de la culegerea unor noi materiale ,care la rândul lor vor consolida un nou cântec, până la lansarea unui album, însă am învățat că cel mai important lucru este să ne  bucurăm de “ziua de azi”, lasând “ziua de mâine” în grija lui Dumnezeu.

Gazeta Muzicanților: Un gând celor care au citit acest interviu și celor care îți apreciază muzica!

Gabriela Ardusătan: Tuturor iubitorilor de muzică le doresc multă sănătate, sufletul să le fie mereu tânăr și îi îndemn să aprecieze muzica de calitate și să respecte valorile neamului românesc.

Facebook: https://www.facebook.com/gabriela.ardusatan.3

Instagram: https://www.instagram.com/gabriela_ardusatan/?hl=ro

YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCXNUkRMRQUEhz-YFzQtlz8g

Contact – Gabriela Ardusătan – 0740 601 726

-