DISTRIBUIȚI

Gazeta Muzicanților: Bună ziua Alexandra! Îmi face o mare plăcere să stăm puțin la povești, să ne povestești despre tine și piesa ta, “Zi ceteraș de jucat”! Ce ar fi ca pentru început, să ne zici, câte ceva despre tine și zona unde ai crescut?

Alexandra Dan-Beldean: Bună ziua! Plăcerea este de partea mea! Muzica și folclorul sunt cele care mă definesc cel mai bine, atunci când vorbesc despre mine! Provin din zona Mureșului și iubesc cântecul popular românesc încă de la o vârstă fragedă! Sunt crescută într-o familie în care muzica populară nu a lipsit niciodată! Tatăl meu a cântat la saxofon, iar bunicul meu avea un talent deosebit în a doini! Pot să spun că această pasiune o moștenesc din familie și mă străduiesc să rodească din ce în ce mai frumos și să ajungă la sufletele celor care îmi ascultă cântecele!

Nu am visat niciodată să devin altceva, decât să profesez în această carieră, din acest motiv am urmat 12 ani, studiile la liceul de Artă din Târgu-Mureș, iar ulterior am continuat și am finalizat studiile universitare la Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca secția Pedagogie Muzicală și Canto! În prezent împărtășesc dragostea mea pentru muzică împreună cu elevii mei, fiind profesoară de Educație Muzicală în Târgu Mureș! Muncesc la visul meu și nu voi înceta să perseverez, pentru a ajunge acolo unde mi-am dorit dintotdeauna!

Gazeta Muzicanților: Cum ai început să cânți muzică populară?

Alexandra Dan-Beldean: La vârsta de 8 ani am început să fac parte dintr-un Ansamblu Folcloric ca și dansatoare! Tot în acea perioadă am început să cânt la pian în cadrul Liceului de Artă. În ansamblul din care făceam parte, exista și o secție de canto la care mergeam de fiecare dată să îmi urmăresc colegii. Făceam acest lucru cu o pasiune de nedescris, până când la vârsta de 10 ani, profesoara care coordona acel grup, m-a ambiționat să cânt un cântecel și să repet după dânsa câteva exerciții ritmice. În următorul moment a stat de vorbă cu mama mea și i-a spus că ar fi mare păcat să nu încep și eu cursurile de canto! Așa a început povestea mea! Din acel moment nu am mai încetat să muncesc în acest domeniu și să iubesc cântecul popular românesc!

Gazeta Muzicanților: Cine sunt soliștii care te-au inspirit?

Alexandra Dan-Beldean: Voi enumera o parte din soliștii care m-au inspirat și mă inspiră și în ziua de astăzi: Laura Oltean, Maria Sântean, Ioan Bocșa!

Gazeta Muzicanților: Hai să povestim și despre piesa ta, “Zi ceteraș de jucat”. Ce ne poți spune despre această melodie?

Alexandra Dan-Beldean:Zi ceteraș de jucat“, este prima mea piesă oficială, pe care am împărtășit-o publicului și care are un videoclip deosebit! Linia melodică și orchestrația au fost realizate de către Dan Fulop, iar versurile au o poveste aparte! Îmi doream nespus în primul an de facultate să reușesc să îmi fac o piesă proprie pe care să o filmez și să ajungă la sufletul oamenilor.

Venisem într-un sfârșit de săptămână de la Cluj spre casă. În timp ce stăteam în autobus m-am gândit să nu pierd timpul, să iau un pix și o foaie și sa încerc să scriu un text pentru piesa mea. Menționez că până în acel moment nu am mai încercat acest lucru niciodată! Mi-am propus să fie un cântec de veselie, în care să transmit oamenilor pasiunea și iubirea mea față de jocul și cântecul popular. Astfel, am început să construiesc vers după vers până când am conturat trei strofe și un refren, care mă definesc pe deplin! Împreună cu domnul Dan Fulop am mai făcut mici modificări pentru ca linia să se potrivească cu textul. Vocea am înregistrat-o în studioul lui Sergiu Rad, un maestru al sunetului! Acest cântec va avea mereu o semnificație aparte în sufletul meu și așa cum mi-am dorit a ajuns la sufletul ascultătorilor! Mi-aș dori ca piesa să fie ascultată mulți ani de acum înainte și oamenii să se petreacă pe acestă melodie!

Gazeta Muzicanților: Cu cine ai colaborat pentru filmări și unde au avut loc?

Alexandra Dan-Beldean: Pentru filmările acestei melodii am colaborat cu Cineart Mediabox, artiști în adevăratul sens al cuvântului! În spatele acestui nume se află o persoană care pune suflet în ceea ce face și creează din fiecare melodie o poveste ilustrată într-un videoclip, care este menit să te introducă în atmosfera pe care interpretul dorește să o transmită! Filmările au avut loc la un complex din Sâncraiu-de-Mureș, la Peștișoru de Aur, un loc minunat cu persoane pe măsură, unde te simți extraordinar. Se poate observa și în videoclip peisajul frumos! Am ales această locație pentru că mie personal îmi place foarte mult și am considerat că este potrivită pentru realizarea acestui videoclip!

Gazeta Muzicanților: Mai ai și alte proiecte muzicale la care lucrezi?

Alexandra Dan-Beldean: Pe YouTube, se mai regăsesc încă două pricesne numite “Unde sa ma duc Isuse” si “Iisuse primeste-ma la tine“, realizate după melodia Zi Ceteraș de Jucat! În prezent lucrez la o nouă piesă, o piesă dedicată tuturor tinerelor care urmează să se căsătorească! Este un cântec de mireasă, care în curând îl vom filma și îl vom aduce în fața publicului. După realizarea acestui videoclip, voi dezvălui mai multe detalii.

Gazeta Muzicanților: Un gând pentru cititori!

Alexandra Dan-Beldean: Vă invit cu mare drag să îmi urmăriți activitatea muzicală și promit să aduc noutăți muzicale cât mai frumoase, la care muncesc cu multă dragoste și pasiune! Vă doresc multă sănătate și toate cele bune! Doamne ajută!

Alexandra Dan Beldean - Gazeta Muzicantilor

Facebook: https://www.facebook.com/alexandra.dan.16

Instagram: https://www.instagram.com/alexandradan16/?hl=ro

Contact – Alexandra Dan-Beldean: 0752 308 856

-