DISTRIBUIȚI

Acest material este precum o cărămidă așezată la locul și momentul potrivit, este visul oricărui artist după multă muncă, este o parte din povestea noastră care va continua

Bine v-am regăsit, dragele noastre Suzana și Daciana Vlad. De când nu am mai vorbit ați reușit să scoateți de la cuptor un nou album drag,  “Bate ceasu’ nu stă-n loc”. Spuneți-ne cât a durat procesul, de la scrierea versurilor, pâna la înregistrarea în studio.

Bună ziua dragi prieteni și bine v-am regăsit.
Aducem și de această dată în fața publicului un material discografic la care am lucrat mai bine de 3 ani. Părerea noastră este că un material discografic este “cartea de vizită” a unui artist chiar dacă vânzările lor nu mai sunt cum erau odinioară, pentru noi este încă o cărămidă așezată la temelia carierei noastre.

Suzana și Daciana Vlad- Gazeta Muzicanților

Care a fost inspirația din spatele numelui albumului?

Am pus suflet în fiecare cântec și fiecărui cântec i-am dat culoare printr-un frumos videoclip, iar după multă muncă am decis că este momentul să lansăm albumul cu numărul 4, intitulat “Bate ceasu’ nu stă-n loc” și pe această cale vrem să îi mulțumim producătorului nostru Euromusic.
Am ales acest nume deoarece horea “Bate ceasu’ nu stă-n loc” a fost printre preferințele publicului nostru, asta a arătat și numărul mare de vizualizări de pe YouTube și în semn de mulțumire am decis că acest titlu se potrivește precum o mănușă.

Suzana și Daciana Vlad- Gazeta Muzicanților

Câte piese conține?

Albumul conține 12 melodii și am abordat diferite teme ca publicul să se regăsească, dacă nu în toate măcar în una din ele. Și pentru noi este o mare bucurie să vedem că reușim să ajungem la sufletul fiecărui om. Unii se regăsesc în cântecele de dragoste, alții în cele de joc și voie bună, unii în cele de dor, pentru că oamenii sunt diferiți așa sunt și cântecele noastre.

Suzana și Daciana Vlad- Gazeta Muzicanților

Ce hituri de-ale voastre deja lansate conține?

Meșterul popular Dumitru Pop Tincu are o vorbă tare înțeleaptă care spune așa: “Trebuie să ştii să intri în sufletul omului. Nu tu, ci omul să te atragă, nu tu să-l faci pe om să te atragă.” Așa și cu aceste cântece “hit” pentru noi e mult spus în momentul de față. Mai vedem postări în care se lansează un cântec și în titlu este menționat acest cuvânt. După cum știm cu toți termenul “hit” este descris așa: “Șlagăr care, în urma unei promovări susținute, obține un succes comercial deosebit și apare în topuri”, atunci de unde ști tu că este hit dinainte? O melodie este considerată hit după o perioadă de câțiva ani, dacă melodia este ascultată și după 10 ani atunci da, este hit. Râdem și glumim, dar ca să răspundem mai exact la întrebarea ta, titlul a fost ales după cum am spus și mai sus “Bate ceasu’ nu stă-n loc”, deoarece a fost în preferințele publicului și pentru că este prima tropotită compusă de noi și tare ne este dragă.

Găsim și colaborări cu alți artiști pe acest album?

Pe acest album avem o singură colaborare, una care pentru noi înseamnă foarte mult. Este vorba despre “Grupul Izvorul Izei” din Săcel, cel mai autentic grup din Maramureș, înființat în urmă cu 30 de ani, alături de care am reușit să scoatem de la naftalină trei hori frumoase și vechi. Acest grup folcloric ne-a inspirat de prima dată când l-am întâlnit la Casa de Cultură a Studenților din Cluj Napoca, în cadrul unui eveniment organizat de Aso­ciația Maramu­re­șe­ni­lor, unde noi am avut bucuria de a prezenta acel spectacol. Prețuirea noastră pentru tot ceea ce sunt, este fără margini și le mulțumim din inimă că ne-au primit în sânul familiei lor.

Suzana și Daciana Vlad alături de Grupul Izvorul Izei- Gazeta Muzicanților

Cum se diferă acest album față de celelalte 3?

Trecând anii acumulezi noi cunoștințe, ai ocazia să întâlnești diferiți oameni care pun o amprentă asupra ta și mereu ești într-o continuă dezvoltare. Așa și albumele noastre. Dacă stăm să privim în urmă, primul album intitulat “Moroșancă-s bine-mi șade”, lansat în 2011 a fost făcut după acele vremuri în care noi nu cunoșteam foarte bine tainele horilor de odinioară sau ale costumului pur autentic. Dar în acea periodă nu acest lucru era cel mai important pentru noi, ci faptul că am reușit să aducem un material discografic în memoria tatălui nostru. Majoritatea cântecelor erau scrise de el și dacă nu am reușit să lansăm acel album cât a fost în viață, l-am lansat după doi ani de la trecerea lui în neființă. Suntem convinse că a fost mândru de această realizare.

După câțiva ani, am avut bucuria de a lansa un alt album, de această dată de colinde autentice din Maramureș intitulat “Mândru ninge-n astă sară”, lansat în anul 2014, dar printre ele am strecurat și două colinde din repertoriul propriu, colinde care au intrat în sufletul ascultătorilor și aici amintim de colinda “Ne amintim de sărbători” care este cea mai îndrăgită.

Și cum se spune: după muncă și răsplată, în anul 2018 am reușit să revenim cu cel de-al treilea album intitulat “Maramureșu’ răsună’ cu Ardealu’ împreună”, în colaborare cu prietenul și colegul nostru Costel Popa, dar aici am introdus și alte colaborări pe care le-am avut alături de alți artiști îndrăgiți și vrem să amintim pe frații Florea și Grigore Gherman.

Suzana și Daciana Vlad- Costel Popa- Gazeta Muzicanților

După cum ați citit mai sus, fiecare album a avut amprenta lui și a fost diferit în felul său, la fel și acest album “Bate ceasu’ nu stă-n loc” este diferit deoarece aici am avut un aport mai mare, fiecare cântec izvorând din sufletul nostru. De mai bine de 5 ani am început să compunem noi liniile melodice și mai nou și textele, ceea ce considerăm ca fiind un progres în cariera noastră.

Plănuiți și un concert de lansare?

Sunteți primii care aflați că în data de 15 Decembrie vom organiza un concert frumos de lansare în localitatea noastră Săliştea de Sus, județul Maramureș. Alături de noi vor urca pe scenă colegi din diferite zone geografice, dar pe lângă colindele și cântecele frumoase pe care le vom aduce în fața publicului, vom avea și o surpriză pentru ei. Anul acesta concertul va fi puțin mai aparte, împletindu-l cu un moment din lumea satului tradițional. Ne dorim să avem un public cât mai numeros, să se bucure alături de noi de această realizare!

Suzana și Daciana Vlad- Gazeta Muzicanților

Ce înseamnă acest disc discografic pentru voi personal, cât și pentru artistul din voi?

Fiecare pas în cariera noastră a deschis noi și noi portițe, fiecare om pe care l-am întâlnit a fost precum un mentor, fiecare obstacol apărut ne-a ambiționat și mai tare și niciodată nu am spus că nu mai putem, deoarece avem un singur scop, să alinăm și să bucurăm inimi cu acest har care ne-a fost dat. Și de aceea și acest material este precum o cărămidă așezată la locul și momentul potrivit, este visul oricărui artist după multă muncă, este o parte din povestea noastră care va continua.

Dacă ar fi să alegeți o piesă favorită de pe acest album, care ar fi aceea și de ce?

Toate horile pentru noi au aceeași însemnătate, izvorând din inima noastră, dar horea pe care o ascultăm destul de des este “Hore pentru mama”, este dorul pe care îl ducem, este tot ceea ce mai avem și ce ne-a mai rămas, este îngerul care ne veghează de pe pământ. Este cea care nu se pune la somn niciodată înainte de a auzi glasul celor trei copilași ai ei, este cea care se roagă necontenit, cerându-i lui Dumnezeu doar sănătate pentru a se bucura mulți ani de drumul nostru și de horile noastre.

Suzana și Daciana Vlad alături de mama și fratele lor- Gazeta Muzicanților

Cui dedicați acest nou material discografic?

Albumul “Bate ceasu’ nu stă-n loc” îl dedicăm tuturor celor care cred în “gemenele folclorului maramureșean”, în povestea lor și în crezul lor, acela că: portul, graiul și credința ne alungă suferința. Îl dedicăm familiei noastre și tuturor iubitorilor de folclor!!

Un gând pentru cititori!

A fost o mare bucurie să răspundem la acest interviu și sperăm cu aceeași bucurie să citiți și voi fiecare rând. Mulțumim că ne sunteți alături, mulțumim că faceți parte din povestea noastră și promitem că anul care vine va fi unul la fel de bun și de rodnic! Doamne ajută!

Cu multă prețuire gemenele folclorului maramureșean Suzana și Daciana Vlad!

-