DISTRIBUIȚI
_____________________________________________________

Am fost îndrumată la vârsta de 15 ani să cânt cântece ciobănești pentru că eram de la munte și pentru că timbrul vocal mi se potrivea acestui gen muzical

Bună ziua și bine v-am găsit! Vă mulțumim pentru că ne acordați acest interviu. Povestiți-ne puțin despre locul dumneavoastră natal.

Bună ziua și bine v-am găsit! Sunt numită băcița gorjenilor pentru că vin din zona de munte a Gorjului, din comuna Crasna, sat Crasna din Deal. Pentru că la noi oamenii s-au ocupat cu creșterea animalelor, am avut foarte mulți ciobani și datorită transhumanței, ciobanii de la Sibiu s-au stabilit și pe meleagurile mele. Costumul este asemănător sibienilor și de aceea mi-a fost foarte greu să conving lumea că sunt gorjeancă.

Ileana Lăceanu- Gazeta Muzicanților

Care este povestea cântecului dumneavoastră popular?

Am fost îndrumată la vârsta de 15 ani, atunci când am intrat la Școala Populară, să cânt cântece ciobănești pentru că eram de la munte și pentru că timbrul vocal mi se potrivea acestui gen muzical. La 18 ani, după terminarea liceului, am fost angajată la marele Ansamblu Profesionist ,,Doina Gorjului” unde am profesat timp de 23 de ani. De aproape 8 ani sunt solist profesionist la Ansamblul ,,Doina Oltului” din Slatina. Fiind gorjeancă, interpretez și cântece oltenești, dar și romanțe, cântece de petrecere și chiar lăutărești.

Ce reprezintă pentru dumneavoastră portul popular din Gorj?

Costumul nostru de la munte cu alb și negru este atât de fain și de pur încât mă simt ca o crăiasă atunci când îl îmbrac. De fapt, chiar așa sunt prezentată când urc pe scenă: Crăiasa munților Parâng.

Ileana Lăceanu- Gazeta Muzicanților

În zona unde ați copilărit se mai păstrează tradițiile de sărbători?

Tradițiile la noi se mai păstrează, dar nu toate. Avem obiceiuri diferite de alte zone ale Gorjului, specifice nouă.

Ileana Lăceanu- Gazeta Muzicanților

Ce surprize ne pregătiți în acest an?

În acest an vin în fața admiratorilor cu două cd-uri înregistrate cu doi mari dirijori: Stelian Stoica de la Sibiu și Nicolae Botgros de la Chișinău. Cu acestea două, voi avea în total zece aĺbume lansate.

Ileana Lăceanu- Gazeta Muzicanților

Ce mesaj le transmiteți cititorilor Gazetei Muzicanților?

Pentru cititorii gazetei dumneavoastră nu pot să transmit decât să asculte cântecele mele pentru că se vor înveseli cu siguranță. De ce? Pentru că 70% din muzica mea este satirică. Așa sunt oamenii de la munte- veseli și cu simțul umorului.

-