DISTRIBUIȚI
_____________________________________________________

Anul viitor se împlinesc 40 de ani de când am început să cânt românilor noștri dragi, atât la spectacole cât și la evenimentele private!

Bună ziua și bine v-am găsit! Iată de dată această salutăm cu respect un mare artist, un instrumentist de valoare și un om minunat în persoana lui DORU ȚĂRANU. Pentru că cititorii noștrii nu știu foarte multe despre viața dumneavoastră, ne-am gândit să ne povestiți puțin despre locul în care ați copilărit și cum a început povestea cu muzica și cu instrumentul pe care-l mânuiti atât de bine.

Bună ziua și bine v-am găsit! Mă bucur pentru că am ocazia ca prin intermediul Gazetei Muzicanților să povestesc despre începuturile mele muzicale și despre munca pe care am făcut-o și pe care o fac în continuare cu drag în slujba cântecului popular românesc.

La vârsta de 6 ani, tatăl meu care era un împătimit al folclorului bănățean mi-a cumpărat un acordeon și bineînțeles că au urmat orele de muzică la mai mulți profesori din Bocșa Română. Îmi aduc aminte cum de sărbători mergeam la bunica mea din partea tatălui în comuna Vermes unde cântam la acordeon împreună cu alți prieteni din copilărie. În seara de ajun mergeam să colindăm la fiecare casă cu grupul nostru, iar eu eram un fel de organizator, dar cântam și la acordeon.

Doru Țăranu- Gazeta Muzicanților

Sunteți un instrumentist de valoare al Banatului, povestiți-ne cât de greu a fost sau nu până ați ajuns unde sunteți astăzi.

Încă de mic îmi plăcea să adun banii mei pe care îi făceam atât de sărbători, cât și vara când mergeam cu bunica mea la Vermes la cules de mere sau la muncile agricole mai ușoare. Poate nu mulți știu, dar începuturile mele în muzică au fost nu cu saxafonul, ci cu un alt instrument, taragotul. La vârsta de 13-14 ani am reusit să-mi adun bani pentru a-mi cumpăra un taragot, iar la 16 ani am plecat la Timișoara unde am urmat cursurile Liceului de Muzică Ion Vidu la clasa profesorului Dorin Cuibariu.

Care au fost locurile pe unde ați colindat și ați dus cu fală și virtuozitate cântecul popular prin instrumentul dumneavoastră, saxofonul?

Am avut onoarea ca în perioada anilor 1985-1990 să cânt alături de un maestru al taragotului, Luca Novac, la serile bănățene organizate de Hotelul Continental (joia bănățeană) cu care am ținut legatura și am colaborat până în ziua de astăzi. În anul 1980 am început să colaborez și să cânt la Ansamblul Sindicatului al întreprinderii Eletro Timiș și la Casa Tineretului. De atunci și până în ziua de astăzi am reușit să cânt atât românilor din țară, cât și celor din străinătate. Am avut turnee în America, Australia și cam peste tot prin Europa!  

Doru Țăranu- Gazeta Muzicanților

Cui datorați faptul că astăzi sunteți atât de apreciat și de cunoscut pentru public?

Activitatea mea muzicală se leagă și de munca în Studioul Formula 1 Continental pe care l-am deschis acum vreo 16 ani și unde colaborez și lucrez cu solişti și instrumentiști mai tineri, dar și cu cei consacrați, colaborând bineînțeles și cu televiziunile care promovează folclorul românesc. Trebuie să amintesc că în povestea mea de viață și în activitatea muzicală am avut norocul să fiu sprijinit și îndrumat de mai mulți oameni care mi-au luminat calea și împreună cu colegii mei dragi am încercat să venim în fața ascultătorilor și telespectatorilor cu piese frumoase, care să ajungă la sufletele lor. Fără aprecierile și încurajările publicului nostru drag nu reușim să mergem mai departe!

Doru Țăranu alături de soția sa- Gazeta Muzicanților

Ce planuri aveți pentru anul 2019?

Anul viitor se împlinesc 40 de ani de când am început să cânt românilor noștri dragi, atât la spectacole cât și la evenimentele private! Îmi doresc să fiu sănătos și să mai pot cânta în continuare pentru că împreună cu colegii mei avem planuri frumoase în activitatea noastră muzicală.

Ce mesaj transmiteți cititorilor Gazetei Muzicantilor cât și celor care vă cunosc și vă apreciază pentru tot ceea ce faceți?

Vreau să transmit tinerilor care doresc să ducă mai departe tradițiile, obiceiurile și cântecul popular bănățean că talentul, munca și seriozitatea sunt singura cheie a succesului. 

Îi multumesc din suflet pentru acest interviu colegei mele de cântec, Amalia Ghine și îi doresc succes pe plan profesional și în viața de zi cu zi.

-

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here