DISTRIBUIȚI
_____________________________________________________

Importanța pe care muzica și folclorul românesc o au în viața artistei din Oltenia!

Pentru mine, costumul popular este un costum regal, îmi dă o aură specială și îmi dă o stare aparte atunci când îl îmbrac

Bună ziua și bine v-am găsit. Fiind primul interviu aș dori să ne povestiți puțin despre locurile natale și despre începutul dumneavoastră în muzică.

Bine v-am găsit, dragii mei! Iată că Gazeta Muzicanților a poposit astăzi în Oltenia, la Râmnicu-Vâlcea! Eu sunt Rodica Mitran și sunt fericită să împărtășesc cu voi câteva gânduri!

Începuturile mele în muzică au avut loc acum mulți ani, mai exact cu 35 de ani în urmă, într-o zi frumoasă de 14 mai, când printr-un concurs am debutat ca solist profesionist la Orchestra Populară Profesionistă Vâlceanca. Iată că au trecut anii rând pe rând, iar cariera mea a ajuns la frumoasa vârstă de 35 de ani. Îmi amintesc cu plăcere de începuturile mele pentru că pe atunci eram doar un copil și chiar atunci când am ocupat acest post de solist al orchestrei județului împlinisem 18 ani.

Sunt originară din comuna Frătățești, județul Vâlcea, un județ superb aflat la interferența cu județele Olt, Sibiu, Dolj, Argeș, având o zonă muntoasă, o zonă cu oameni minunați, așa cum sunt și eu 😊 Publicul larg mă cunoaște, iar prin intermediul Gazetei Muzicanților mă vor cunoaște și mai bine! Să dea Dumnezeu ca muzica mea să ajungă la sufletele tuturor celor care o ascultă și să le aducă multă bucurie!

Rodica Mitran- Gazeta Muzicanților

Ce înseamnă portul popular pentru dumneavoastră ca și artist de muzică populară?

Pentru mine portul popular înseamnă foarte mult! Îmi place atât de tare portul popular, încât l-aș îmbrăca oriunde dacă mi-ar fi permis! Eu consider că avem cel mai frumos port tradițional, ca drept dovadă că designerii lumii s-au inspirat din tradiția noastră și ne-au “copiat” puțin, dată fiind frumusețea și bogăția costumelor noastre tradiționale românești. Am multe costume în colecția mea, costume cu o vechime de peste 50-60 sau chiar peste 100 de ani, costume de colecție pe care le ador! Îmi doresc din tot sufletul să pot face și un muzeu cu acestea, aflat într-o casă țărănească tipic oltenească a județului Vâlcea, unde să expun toată această podoabă pe care o dețin. Nu știu exact câte am în total, dar sunt pasionată și colecționară de costum popular.

Pentru mine, costumul popular este un costum regal, îmi dă o aură specială și îmi dă o stare aparte atunci când îl îmbrac. Știu că atunci când îmi mi-l pun sunt deosebită, nimeni nu mai este ca mine! Sunt unică în costum popular și sunt mândră că pot să îl port cu atâta fală!

Ce simțiți când sunteți pe scenă în fața publicului?

Pentru mine, publicul este judecătorul cel mai aprig! Spun aprig pentru că el este cel care ne ajută să trecem rampa sau nu, el este cel care ne pune într-un clasament sau nu! Un artist depinde în mare parte de publicul lui! Munca mea nu este în zadar când văd că oamenii îmi cunosc cântecele, când le fredonează în concerte alături de mine, când mi le cer la petrecerile private. Cu alte cuvinte, publicul este Măria Sa și trebuie să recunosc că ori de câte ori sunt în fața lui, conștientizez că fără el eu nu aș exista ca artist și tocmai de aceea încerc ca cu fiecare cântec înregistrat să bucur sufletul oamenilor în așa fel încât să rămână ceva după mine ca artist!

Îmi iubesc publicul foarte tare și îl respect! Fac asta cu fiecare întâlnire, fac asta online pe rețelele de socializare, fac asta când sunt TV sau radio sau ca acum, când mă destăinui vouă, celor de la Gazeta Muzicanților, iar pe această cale vreau să vă mulțumesc că v-ați gândit și la mine!

Ce planuri aveți pentru viitorul apropiat?

Pentru că orice artist are planuri de viitor, urmează ca într-o lună, două, să aduc pe piața muzicală un nou CD Rodica Mitran cu cântece mai mult decât frumoase! Vor fi cântece oltenești și nu numai, asta pentru că Dumnezeu a vrut ca eu să cochetez și cu alte genuri de muzică. Pe noul material se vor găsi vreo două-trei danțuri, o jiană sau un cântec de Teleorman. Publicul știe că eu am avut tendințe cu ceva ani în urmă și cu muzica etno, așa încât nu mă laud, ci faptele vorbesc!

Acest nou compact-disc sunt convisă că se va bucura de succes pentru că știu ce material am acolo. Înregistrările le-am făcut cu Lăutarii de la Chișinău, alături de maestrul Nicolae Botgros, ei fiind oameni pe care realmente îi iubesc, îi ador pentru că sunt profesioniști și oameni de calitate, iar pe maestru îl divinizez și mă rog lui Dumnezeu să ne trăiască mulți ani de aici încolo ca să putem să facem lucruri minunate împreună!

Ce mesaj le transmiteți celor care vă cunosc și vă îndrăgesc, cât și cititorilor Gazetei Muzicanților?

Vouă celor de la Gazeta Muzicanților vă urez mulți ani înainte, vă mulțumesc din tot sufletul meu pentru că țineți vie flacăra muzicii populare românești, a tradițiilor noastre strămoșești și sunt sigură că eforturile voastre nu vor fi în zadar! Mă bucur și eu că mă enumăr printre artiștii preferați de voi!

Doamnelor și domnișoarelor, cât și domnilor, le transmit sănătate la acest început de primăvară superb, și vă invit să vă abonați la canalul meu de YouTube, la pagina mea oficială de Facebook și să dea Dumnezeu să ne mai întâlnim, tot sănătoși și la fel de bucuroși și de voioși! Doamne ajută și la mulți ani tuturor!

https://www.youtube.com/user/MegaFlo1974

https://www.facebook.com/rodica.mitran.1/

Rodica Mitran- Gazeta Muzicanților
____________________________________________________

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here