DISTRIBUIȚI
_____________________________________________________

Obiceiurile și folclorul românesc ne definesc pe noi ca popor, iar pierderea acestora ar însemna pierderea identității poporului nostru.

Pot spune ca sunt foarte norocoasă deoarece în satul meu încă se mai păstrează și practică atâtea obiceiuri în ciuda modernizării

Bine te-am regăsit, dragă Bianca! Ne reîntâlnim după un an 2018 plin de realizări pentru tine, cu piese noi și evenimente reușite. Spune-ne în câteva cuvinte cum a fost anul trecut pentru tine pe plan muzical și nu numai.

Bine v-am regăsit și eu! Anul 2018 a fost un an foarte încărcat de spectacole, evenimente, emisiuni. A trecut foarte repede. Am avut parte de momente frumoase atât pe plan profesional cât și pe plan personal.

Bianca Cionca- Gazeta Muzicanților

Cum ai petrecut Sărbătorile?

Sărbătorile le-am petrecut cu bine, acasă, în satul meu, pentru că se spune că sărbătorile sunt mai frumoase la țară iar dacă le petreci alături de oameni dragi totul e perfect.

Bianca Cionca- Gazeta Muzicanților

Te tragi din Valea Seacă, Satu Mare, o regiune cu obiceiuri specifice foarte frumoase. Spune-ne câteva dintre ele pe care tu le consideri mai importante.

Am să încep cu obiceiurile de iarnă dacă tot sunt cele mai recente. În cadrul acestora intră „Viflaimul” care este sub formă de scenetă în care un grup mai mare de băieți merg pe la casele oamenilor și reconstituie momentul în care Iuda află de nașterea lui Iisus și poruncește omorârea copiilor sub vârsta de 2 ani. Tot aici intră și „Steaua” la fel, sub formă de scenetă în care un grup mai mic de băieți merg pe la gospodării și reconstituie momentul în care Magii pleacă în căutarea locului în care s-a născut Iisus. Acestea desfășurându-se în Ajunul Crăciunului. În Ajunul Anului Nou avem „Plugușorul” și „Sorcova” ambele cu caracter de urare la adresa gospodarilor.

În cadrul Sărbătorilor Pascale avem un obicei foarte drăguț care se practică numai în satul meu și anume „Buturelele”. Acesta se desfășoară în împrejurul bisericii și constă într-un grup de fete care pe câteva mișcări coregrafice rostesc un text cu caracter distractiv în timp ce băieții stau la pândă cu urzici in mâini așteptând momentul în care fetele sa le adreseze o batjocură iar ei să le sperie cu urzicile. La final, fata cea mai urzicată se spune că are cei mai mulți admiratori.

Despre obiceiurile care fac parte din evenimentele importante din viața omului amintesc obiceiul de nuntă care are la baza mai multe ritualuri însoțite de cântece: cusutul steagului, cusutul cununii, cerutl miresei de acasă, danțu’ miresei, danțu’ colacilor, danțu’ steagului, mersul după nași, „bulciugul” cand mirii își cer iertare de la părinți și își iau rămas bun de la ei inainte de a pleca spre cununia religioasă.

Care este obiceiul tău preferat?

Obiceiul meu preferat este cel de nuntă deoarece este cel mai încărcat obicei, din punct de vedere emoțional, toți nuntașii participând emoțional la acesta atât tinerii necăsătoriți care își imaginează cum va fi ziua cea mare pentru ei cât și cei căsătoriți care retrăiesc emoțiile de altădată.

Ce obicei sau obiceiuri ții cu sfințenie și în ziua de azi?

Toate cele de mai sus și multe altele pe care nu le-am enumerat considerând că acestea sunt mai ample. Pot spune ca sunt foarte norocoasă deoarece în satul meu încă se mai păstrează și practică atâtea obiceiuri în ciuda modernizării.

Bianca Cionca- Gazeta Muzicanților

Cât de mult crezi că contează păstrarea obiceiurilor și al folclorului românesc?

Obiceiurile și folclorul românesc ne definesc pe noi ca popor, iar pierderea acestora ar însemna pierderea identității poporului nostru la care strămoșii noștri au muncit atât de mult păstrând și respectând cu sfințenie toate obiceiurile și tot ceea ce ține de folclorul românesc.

Ce rezoluții ai pentru noul an?

Anul 2019 s-a anunțat a fi un an mult mai încărcat decât 2018 din punct de vedere al proiectelor, evenimentelor, spectacolelor, agenda fiindu-mi deja încărcată de anul trecut și sper ca Bunul Dumnezeu să îmi ajute să duc la bun sfârșit tot ceea ce mi-a adus Noul An.

Bianca Cionca- Gazeta Muzicanților

Unde te pot găsi cei doritori pentru evenimente sau noutăți muzicale?

Pot fi contactată atât pe pagina mea de artist „Bianca Angela Cionca” printr-un mesaj privat, dar și prin numărul de telefon afișat pe pagină. Noutățile muzicale vor putea fi găsite și pe YouTube „Bianca Cionca” dar și pe pagina mea de Facebook.

https://www.facebook.com/Bianca-Angela-Cionca-145377998959895/

https://www.youtube.com/channel/UCqpKVSjv_HSeCsxGLOmXyZw

Un mesaj cititorilor!

Salut toți cititorii și le mulțumesc pentru timpul acordat citirii acestui interviu și le promit noi surprize pe tot parcursul anului!

____________________________________________________

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here