DISTRIBUIȚI
_____________________________________________________

Coverurile nu sunt prevazute direct in legea dreptului de autor si drepturilor conexe, si contrar unei pareri larg raspandite, nu exista un drept la cover.
In general, cu mici exceptii, marea majoritate a artistilor (ei direct, publisherii care detin drepturi, manageri, etc) permit ca melodiile lor sa fie interpretate de altcineva in concert, fara sa se ceara acordul anterior, cu conditia ca ele sa fie declarate ca si compozitii originale si prin urmare drepturile de autor sa mearga la titularii de drept.

Legea spune ca titularul de drepturi (compozitor, publisher, etc) are dreptul de a permite sau interzice utilizarea operei sale. In cazul coverurilor cutuma spune ca in afara unei interdictii exprese poti interpreta orice melodie vrei tu in concert, cu conditia ca atunci cand completezi declaratia cu operele utilizate sa nu spui ca e melodia ta si sa mentionezi titlul si interpretul original cu mentiunea “cover”. Asa titularul incaseaza drepturile de autor iar tu poti canta piesa dupa pofta inimii. O situatie in care toata lumea are de castigat!

Datele problemei se schimba daca vrei sa incluzi piesa pe un suport fizic, CD, DVD, etc. In cazul acesta este nevoie sa iei legatura cu casa de discuri care detine drepturile respective (aici pe langa drepturi de autor intervin si drepturile conexe de producator care se cedeaza de obicei exclusiv), care trebuie sa-ti dea acordul necesar. In caz contrar risti sa fii actionat in judecata si sa platesti daune materiale si morale.

In concluzie, cantati ce vreti voi in concerte, declarati-o ca si cover in fisa concertului, dar sa nu va inchipuiti ca piesa respectiva va apartine doar pentru ca nu v-a deranjat nimeni pana la momentul respectiv. Sau ca aveti un drept asupra ei. Nici sa nu va ganditi sa o inregistrati la UCMR-ADA ca si compozitie proprie.

Interpretarea ei in concert nu va da si dreptul sa puneti inregistrarea ei pe Youtube.

Dreptul de autor este un drept recunoscut de lege unui creator (compozitor, textier, aranjor, regizor, scenarist, scriitor, etc) de a controla si dispune dupa cum crede de cuvinta de opera sa. In multe aspecte este similar cu dreptul de proprietate asupra unui cladiri, sa zicem, cu unele diferente semnificative. Diferenta cea mai semnificativa consta in faptul ca pe langa dreptul patrimonial recunoscut (adica dreptul de as exploata creatia, de ao vinde, inchiria, etc) legea recunoaste si o serie de drepturi moral, cel mai important fiind cel de a fi recunoscut ca autor al operei in cauza. Daca de drepturile patrimoniale puteti sa scapti prin vanzare sau orice alta modalitate legala, drepturile morale nu pot fi vandute sau instrainate in vreun fel.

Mai multe detalii :
Legea nr. 74/2018 pentru modificarea și completarea Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe

-

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here