DISTRIBUIȚI
_____________________________________________________

Regele doinelor și-ar fi serbat astăzi ziua de naștere!

Achim Nica a fost un cântăreț de muzică tradițională, care interpreta cântece cu specific din zona Banatului. Acesta s-a născut la data de 20 ianuarie 1930 în Obreja, județul Caraș-Severin și a decedat pe 23 noiembrie 2012.
Începuturi
A găsit încă din copilărie un mediu favorabil dezvoltării talentului său. De mic a cântat alături de mama și bunica, iar încă de la vârsta de 10 ani vocea i-a fost remarcată de învățătorul său. Cu toate acestea, cariera și-a început-o abia de la 30 de ani.
În perioada 1965 – 1975, Achim Nica a activat la Orchestra „Doina Banatului” din Caransebeș. Sub îndrumarea atentă a dirijorului Nicolae Perescu s-a afirmat repede în fața publicului din zonă, din țară, dar și din Banatul Sârbesc, în turneele efectuate.
Stil
La baza repertoriului promovat de Achim Nica au stat încă de la început doinele. Suflet impresionabil, de o veselă duioșie, sincer și cinstit din fire, Achim Nica și-a turnat tiparul lumii sale sufletești în cântece interpretate în acel fel rezervat și sfios după cum îi este și firea.
Moștenire bogată
„Rege al doinei”, după cum l-a numit marele taragotist clujean Dumitru Fărcaș, a înregistrat pe parcursul activității înregistrează 8 discuri (primul în 1961) și 4 casete audio-video.
Artist premiat
Președintele României Ion Iliescu i-a conferit lui Achim Nica la 10 decembrie 2004 Ordinul național Pentru Merit în grad de Cavaler, „pentru contribuțiile deosebite în activitatea artistică și culturală din țara noastră, pentru promovarea civilizației și istoriei românești”.
Din 2001 este cetățean de onoare al municipiului București.

sursă: wikipedia

____________________________________________________

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here