DISTRIBUIȚI
_____________________________________________________

Tradiția, pe Bargau, e sfântă.

Tocmai de aceea bargauanii își amintesc de binele conservat prin tradiție: binele, adevărul și frumosul

Bine te-am găsit! Astăzi vom face cunoștiință dar vom și vorbi despre Cea mai noua piesa a ta: Bârgăoancă-s bine-mi pare. 

Gazeta Muzicanților: Care este povestea piesei?

Chiar bucuria de a mă fi născut pe aceste meleaguri. Întotdeauna am știut că bârgăoancele au ceva special, sunt puternice și hotărâte. Povestea mea spusă în piesă e povestea oricărei fete din Bargau, “nici înalta, nici micuță” – dar cu o voință de fier. Asta am văzut la bunicile mele, la mama și la tot neamul meu. Am simțit nevoia să pun acestea în cântec. Pentru mine, cântecul, este povestea vieții.

Gazeta Muzicanților: Cu cine ai colaborat pentru versuri și linie melodică?

Gâvan Maria Bianca: Pentru versuri am colaborat cu doamna Maria Anuța, pe această cale vreau să-i mulțumesc cu mult respect si pretuire. Am comunicat foarte bine și a reușit să surprindă exact ceea ce mă reprezintă. De linia melodică a piesei, s-a ocupat Marius Ionuț Suciu, o tânără speranța a muzicii din județ cu care sper să mai colaborez si pe viitor.

Gazeta Muzicanților: Unde ai filmat videoclipul și cui dedici această piesă?

Gâvan Maria Bianca: Videoclipul a fost filmat la Pensiunea “Poarta Calimanilor” din Colibița, locul de basm pe care l-am gasit potrivit in “acord” perfect cu versurile piesei. Viața noastră, a celor care ne-am născut aici e cumva între două dimensiuni: munte si mare, câteodată atat de sus de poti atinge cerul ,câteodată atât de jos, cât adâncimea lacului. Cântecul e povestea bargauanilor mei. De aceea, le-o dedic lor si tuturor celor care ma ascultă si apreciază ceea ce fac.

Galerie Foto:

Gazeta Muzicanților: Cum a fost vara aceasta pentru tine și ce planuri ai pentru viitorul apropiat?

Gâvan Maria Bianca: Vara aceasta lungă, frumoasă si relaxantă ceea ce mi-a permis să lucrez la doua piese “Bârgăoanca-s bine-mi pare ” și o altă surpriză muzicală care sper ca va fi pe placul tuturor. Încă mai lucrez la ea. Despre viitor… Consider că, cel mai bun plan pe viitor este dorința de a evolua permanent. Îmi doresc sa ma perfecționez si daca va fi voia lui Dumnezeu, să-mi fac propria formație, după terminarea studiilor.

Gazeta Muzicanților: Ce înseamnă pentru tine când îmbraci costumul popular?

Gâvan Maria Bianca: Portul românesc nu îmbracă doar trupul ci și sufletul. El poartă o poveste în spate, spusă de fiecare ață cusută pe pânza țesută de mâini harnice neobosite. E una din legăturile cu pământul natal, cu identitatea, pe care am datoria să o las și eu moștenire, așa cum am primit-o de la bunicii mei. Deci, pentru mine, e o datorie pe care o s-o duc cu sfințenie mai departe. E un respect pentru muncă depusă de femeile din zona noastră. E portul ce mă face pe mine și strămoșii mei să existăm prin negura timpul. Nici o haină nu-ți dă frumusețea ce ți-o dă costumul popular. Îl port întotdeauna cu mândrie și plăcere!

Gazeta Muzicanților: Câteva cuvinte despre zona superbă din care provii.

Gâvan Maria Bianca: M-am născut la granița dintre Ardeal și Moldova, în Țara Bârgăului, acolo unde oamenii trăiesc după reguli simple, păstrate din generație în generație. În Mureșenii Bârgăului, satu meu natal, timpul încă mai are răbdare cu oamenii. Femeile țes la război, coc pâine în cuptoare, unele vechi de sute de ani, merg la biserică în costum popular, iar bărbații sunt printre cei mai pricepuți meșteșugari. Tradiția, pe Bargau, e sfântă. Tocmai de aceea bargauanii își amintesc de binele conservat prin tradiție: binele, adevărul și frumosul. În zona noastră este respectată natura, după părerea mea, avem cea mai frumoasă zona turistică din Bistrița-Năsăud și este respectat omul, fiindcă părinții își învață respectul față de cele sfinte și curate dăruindu-le curaj de a crede în ei și în Dumnezeu. Zona aceasta desprinsă parcă din “Baltagul” de Mihail Sadoveanu, mi-a conturat dragostea față de neamul românesc. Sunt mândră că m-am născut pe Bargau!

Gazeta Muzicanților: Un mesaj pentru cititorii nostri si pentru cei care te cunosc.

Gâvan Maria Bianca: Tuturor cititorilor “Gazetei Muzicanților” le doresc înțelepciunea de-a găsi în cântecul românesc, alinarea ce numai el știe s-o dea. Doresc tuturor multă sănătate și putere de muncă. Mulțumesc celor care ma cunosc și mă sprijină în ceea ce fac. Le mulțumesc mai ales părinților mei pentru că mă susțin și sunt alături de mine mereu. Le mulțumesc și celor care au participat la videoclip și îmi doresc să mai colaborez cu voi și pe viitor! SUNTEȚI MINUNAȚI, vă aștept oriunde aș merge!

____________________________________________________

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here