DISTRIBUIȚI

Angelica Flutur – Dragobete, Dragobete

Dragobete a ajuns sa fie indragit si iubit atat de femei, cat si de barbati.

 

Legenda lui Dragobete

Dragobete a fost fiul unul babei Dochia, o tanara deosebit de frumoasa. Legenda spune ca ar fi adormit intr-o poiana, iar Duhul Muntelui s-ar fi transformat in ceata si ar fi lasat-o insarcinata. Dupa 9 luni de zile, s-ar fi nascut Dragobete, fiul acesteia. La nastere, a avut 4 ursite: Primavara care i-a daruit iubirea, prospetimea florilor si tineretea fara batranete, Vara care i-a daruit dulceata fructelor si caldura dragostei, Toamna care i-a oferit un fluier pentru a-i inveseli pe oameni cu cantecele lui, iar cea de-a patra ursitoare, Iarna i-a dat o imbracaminte alba cu sclipiri de diamante. Dragobete a ajuns sa fie indragit si iubit atat de femei, cat si de barbati. Se pare ca, toate darurile l-au ajutat sa seduca toate tinerele care ii ieseau in cale, motiv pentru care a devenit simbolul dragostei. Totusi, intr-o zi, cand deja era tanar fecior, a intalnit un intelept care l-a dus in munte si l-a invatat totul despre plante si animale. In plus, in noaptea de 23 spre 24 februarie, aparea in visele baietilor si ii invata tainele iubirii. Dupa sute de ani in care Dragobete i-ar fi invatat pe oameni sa iubeasca, el a murit si a fost transformat intr-o planta numita “Navalnic”, care apare primavara devreme in poieni.

Pentru ca cel mic sa inteleaga mai bine legenda Dragobetelui, poti crea colaje/desene/picturi impreuna cu copilul, care sa ilustreze momentele evocate de legenda. Iata care ar fi momentele principale:

  • Nasterea lui Dragobete inconjurat de cele 4 ursitoare, Primavara, Vara, Toamna si Iarna,
  • Dragobete inconjurat de fete,
  • Intalnirea lui Dragobete cu Inteleptul,
  • Transformarea fiului Dochiei in planta de primavara.

Printr-o astfel de activitate, copilul tau va intelege cu o mai mare usurinta si va retine mai bine legenda celui care a fost Dragobete, Zeul Iubirii la români.

Obiceiurile de Dragobete

Dragobetele a reprezentat zeul dragostei si bunei dispozitii, fiind numit si Cap de Primavara sau Cap de Vara. Dragobetele indeplinea rolul lui Cupidon, zeul iubirii la romani sau rolul lui Eros, zeul iubirii la greci.

Pana la jumatatea secolului XX, Dragobetele a fost sarbatorit in mediul rural pe diferite date: 24 sau 28 februarie, 1 sau 25 martie.

De Dragobete, pasarile incep sa isi construiasca cuiburile si sa se imperecheze. Se spune ca pasarile ramase fara pereche in ziua Dragobetelui vor ramane singure tot anul. La fel, fetele si baietii trebuie sa se intalneasca de Dragobete pentru a se indragosti si a avea pereche tot anul.

Fetele si feciorii, adunati in cete, mergeau la padure, pentru a culege primele flori de primavara si pentru a strange zapada. Din zapada, fetele obtineau apa cu care se vor spala in anumite zile de sarbatoare pe parcursul anului.

Dupa culesul florilor, la pranz, urma jocul “zburatorit”: fetele fugeau spre sat, iar baietii incercau sa le prinda, pentru a le fura un sarut. Astfel se punea bazele logodnelor, care erau apoi anuntate familiilor.

Sursa: http://www.suntparinte.ro/dragobete-legenda-povestea-lui-dragobete

-