DISTRIBUIȚI

MIHOC CRISTIAN FLORIAN

Născut după cum mărturisește,într-o familie de oameni credincioși,harnici și gospodari

 

 

“Am îndrăgit muzică populară de mic copil,am crescut cu ea alături,iar astăzi,aș putea zice ca face parte din viața mea. Și tot de mic copil am îndrăgit obiectele vechi,de artă,icoane și diferite produse casnice,în special de la bunicii și străbunicii mei,pe care am început să le adun.
Obiectele colecționate le-am aranjat într-un mic muzeu,acasă,la Salonta,și sunt tare mândru de ele: blide și oale,ceramică,așadar;lăzi de zestre;costume populare din diferite zone etnografice;țesături;artizanat și produse meșteșugărești populare etc.”

Așa își începe prezentarea de sine tânărul Cristian-Florian Mihoc , născut în Salonta , la 28 octombrie 1981. S-a născut după cum mărturisește,într-o familie de oameni credincioși,harnici și gospodari,chiar dacă intelectuali,care i-au călăuzit cu mare grijă pașii și l-au sprijinit în toate întreprinderile sale. Tatăl,descendent al familiei Goldiș, vine din satul Mocirlă (Arad), azi Vasile Goldiș, cu toată zestrea sufletească a câmpiei, cu spațiile vaste ale visării și nostalgiei,iar mama i-a adus sufletului aerului de la munte,din Budureasa și Poienii de Jos ai Bihorului,mai iute,mai direct,dar curat și cinstit.Așa că,în lume,Cristian a ieșit cu jocul armonios al spațiului mioritic blagian,cu alternantă deal-vale,atat  de grăitoare și făptuitoare în universul nostru spiritual.
Darul pentru muzica populară îl moștenește de la bunicul dinspre tata,un om cu o voce frumoasă și cu un braț de cântece după el,unul mai profund și mai plin de viață și sentimente decât altul,parte transmițându-le și nepotului.De altfel,Cristian Mihoc este și un pasionat culegător de folclor,care și-a adunat parte din repertoriu din zonă Beiusului,dar și din Beliu (Arad) și împrejurimi,melodii pe care le-a modelat după personalitatea să,având grijă să respecte,însă,toate atribuțiile esențiale ale originalelor.

 

citeste si : https://gazetamuzicantilor.ro/2018/02/10/paula-grigore-lansare-care-este-toata-averea-mea/

În muzeul de la Salonta a adunat și a păstrat toată munca bunicilor și străbunicilor lui,a umblat din casă în casă,pe la rudenii,vecini,prieteni,să le adune și să le expună în muzeu pentru a putea fi admirate de cei care îi călca pragul casei. Deși nu este înscris într-un circuit turistic,pragul muzeului a fost trecut de numeroși vizitatori: rudenii,prieteni,vecini,soliști de muzică populară care au și înregistrat diverse videoclipuri în această locație,a avut vizitatori din județele limitrofe,din județul Mureș, dar si din Ungaria,Belgia,Ohio , USA  , precum și vizite organizate de diverse instituții școlare și primarii.
Deși este absolvent al Facultății de Științe Economice a Universității din Oradea profesând în domeniul economic,nu-și dorește să facă o carieră din muzică populară,dar este convins că trebuie să continue ceea ce a început,fiindcă atât cântecul,cât și tradițiile și obiceiurile neamului fac parte din viața sa ,fiind una din marile bucurii ale sufletului.

-